Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att verka för att fusk och missbruk inom försäkringssystemen beivras.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att information om rättigheter och skyldigheter i försäkringssystemen intensifieras.
Riksförsäkringsverket har undersökt ärenden som rör tillfällig föräldrapenning för att få en bild av misstänkt fusk. Verket konstaterade att i omkring vart tionde av tretusen granskade ärenden kan felaktiga uppgifter ha lämnats. Den beräknade kostnaden för de felaktiga utbetalningarna uppgår till 133–290 miljoner kronor.
Antalet ärenden där kassorna har lämnat polisanmälan har ökat från 212 år 2001 till 398 år 2002. Några fall har lett till åtal.
Ett stort arbete läggs också ner på att utreda det som upptäcks hos arbetstagarorganisationerna. Man kontaktar den enskilde som får förklara sig. Det kan leda till uteslutning av medlemmen och till sist görs en polisanmälan.
Ett ärende gällde finansiering av en fem år lång psykologutbildning med medel från a-kassan. Den personen dömdes till ett års fängelse och blev återbetalningsskyldig. En annan levde på a-kassa under en längre resa till Japan.
En del av dem som missbrukar a-kassan gör det av okunskap. Därför krävs det en satsning på information om rättigheter och skyldigheter inom försäkringssystemen.
SCB har studerat allmänhetens inställning till fusk och olika metoder för kontroll. Studien visar att 40–50 % av medborgarna tror att fusk med olika bidrag och ersättningar är vanligt förekommande. Två av tre anser att felaktigt lämnade uppgifter bör leda till åtal för bedrägeri. En klar majoritet vill ha kontroller som syftar till att upptäcka och bevisa fusk.
Under hösten 2003 skall Riksförsäkringsverket presentera en kontrollstrategi för fusk och missbruk som baseras på en riskanalys om var fusk kan uppstå och hur det skall bekämpas. Denna kontrollstrategi skall implementeras 2004.
Att regeringen nu erkänner att fusk och missbruk förekommer och ser allvarligt på situationen är värdefullt. Alla åtgärder som sätts in är bra.
Trots allt arbete med att identifiera problemet med fusk och missbruk som redovisas är det minst lika viktigt att det som upptäcks och polisanmäls också leder till åtal. Fusk som inte beivras äventyrar förtroendet för hela försäkringssystemet.
Stockholm den 6 oktober 2003 |
|
Else-Marie Lindgren (kd) |