Motion till riksdagen
2003/04:Sf336
av Carina Moberg (s)

Rätt för sjukgymnaster att utfärda sjukintyg


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att försöksverksamhet med rätt för sjukgymnaster att utfärda intyg om sjukskrivning inleds.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda om sjukgymnaster skall kunna utföra sjuk- och friskskrivningar.

Motivering

Vi står inför en stor utmaning: Idag är 340 000 människor sjukskrivna och av dem har 120 000 varit sjukskrivna i över ett år. Enligt Riksförsäkringsverkets prognoser beräknas kostnaderna för sjukskrivningarna under de kommande fem åren att stiga med 50 %. Färre friska ska med andra ord försörja fler sjuka. Så kan det inte fortsätta!

Ambitionen att halvera antalet sjukdagar fram till 2008 är bra, men om den ska lyckas krävs stora förändringar på flera områden. Sverige behöver en lång rad samverkande insatser av arbetsgivare och arbetstagare ute på arbetsplatserna. Inte minst krävs att landets läkare, sjukgymnaster och andra professioner ges möjligheter att göra ett arbete som leder till att människor börjar friskskrivas istället för att sjukskrivas mot löpande räkning.

Enligt en undersökning uppger 28 % av sjukgymnasterna att de ”flera gånger per månad” eller oftare möter patienter som är sjukskrivna i onödan. Dessutom menar sjukgymnasterna att en stor del av de heltidssjukskrivna patienter som de möter i sitt arbete skulle kunna jobba hel- eller deltid.

Om landets sjukgymnaster har rätt innebär det att minst 20 % av alla sjukskrivna borde friskskrivas direkt, vilket skulle leda till minskade sjukskrivningskostnader med miljardbelopp.

En del av lösningen på problemet kunde vara att ge sjukgymnaster rätt att sjuk- och friskskriva. När det gäller belastnings- och stressrelaterade besvär i rörelseapparaten är sjukgymnaster den yrkesgrupp som har mest utbildning, erfarenhet och förståelse för olika individers situation. Sjukgymnaster är den yrkesgrupp som träffar dessa patienter återkommande och under längst tid, vilket är betydelsefullt när det gäller möjligheten att lära känna patienten och hennes situation.

Av dessa skäl är det rimligt att inom vissa områden, främst vid belastnings- och stressrelaterade besvär i rörelseapparaten, ge sjukgymnasterna rätten att sjuk- och friskskriva. Positiva resultat och erfarenheter från vårt granland Norge talar för att vi har allt att vinna på att pröva detta även i vårt land.

Stockholm den 30 september 2003

Carina Moberg (s)