Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att familjemedlem i EG-rättens mening bör inkludera sambor och registrerande partner.
En av Europeiska unionens (EU:s) grundläggande friheter är arbetstagarnas frihet att flytta till ett annat land för att arbeta. Arbetstagaren får ta med sig sin maka/make och barn, vilka har rätt till samma sociala och andra förmåner som värdlandets ”egna” makar och barn. Tanken bakom familjemedlemmarnas rättigheter är att underlätta rörligheten på arbetsmarknaden i det europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). Denna fria rörlighet är i sin tur grundläggande för att knyta Europas folk närmare varandra och på så sätt skapa fred och välstånd. Med andra ord är det EG-rättsliga familjebegreppet oerhört centralt.
Uteslutna från rätten att flytta med sin familj är sambor av samma eller olika kön samt registrerade partner. Enligt svensk rätt skall det råda familjerättslig neutralitet mellan människors val av samlevnadsform. Äktenskap, partnerskap och samboförhållande är alltså lika mycket värda, men ger inte samma rättsverkningar.
Definitionen av familjemedlem i EG-rättens mening riskerar att hindra arbetstagarnas fria rörlighet, eftersom den är så snäv att många arbetstagare står utanför. Istället bör till familjemedlem också räknas sambor och registrerade partner.
För närvarande bereder EU:s regeringar inom konkurrenskraftsrådet ett EG-direktiv om rätten till fri rörlighet inom EU för unionsmedborgare och deras familjemedlemmar. Förslaget omfattar också tredjelandsmedborgare som kan betraktas som familjemedlemmar. Enligt den politiska överenskommelsen från oktober 2003 kommer definition av familjemedlemmar bara att omfatta registrerad partner i det fall det mottagande EES-landet också har lagstiftning om partnerskap. Detta är endast en bekräftelse på den rättspraxis som EG-domstolen redan har slagit fast.
Den politiska överenskommelsen medför att t.ex. en svensk arbetstagare och hennes ryska registrerade partner bara kommer att kunna flytta till de EU-länder som också har infört partnerskap, det vill säga endast åtta av EES:s snart 28 medlemsländer. De föreslagna reglerna är diskriminerande för homo- och bisexuella och bör därför inte bli verklighet.
Stockholm den 3 oktober 2003 |
|
Börje Vestlund (s) |