Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att grund för avvisning från Sverige inte föreligger om det innebär att minderårig berövas umgänget med den ena eller båda föräldrarna.
Enligt Europakonventionens åttonde artikel har var och en rätt till skydd och respekt för privatliv och familjeliv. Offentlig myndighet får inte inskränka åtnjutandet av denna rättighet. Enligt FN:s konvention om barnets rättigheter skall enligt artikel 9 ett barn inte hållas åtskilt från sina föräldrar mot sin vilja, utom när det är för barnets bästa. I artikel 10 stadgas att ansökningar från familjer som vill återförenas över statsgränser ska behandlas på ett positivt, humant och snabbt sätt.
Trots att Sverige anslutit sig till såväl Europakonventionen som FN:s konvention om barnets rättigheter, är det i Sverige idag möjligt att verkställa utvisningar där barn berövas umgänget med den ena eller båda föräldrarna. Detta kan till exempel ske då utvisning kan verkställas av barnet och den ena föräldern men ej den andra. Ett skäl till detta kan vara att familjebildning skett i Sverige i väntan på beslut om uppehållstillstånd och att föräldrarna kommit till Sverige från olika länder.
Att beröva ett barn umgänget med den ena eller båda föräldrarna borde i normalfallet anses vara ett verkställighetshinder i samband med så kallade avlägsnandeärenden.
Riksdagen bör tillkännage regeringen detta som sin mening.
Stockholm den 6 oktober 2003 |
|
Gunnar Nordmark (fp) |