Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tillsätta en immigrationskommitté med uppgift att ta ett helhetsgrepp kring frågor som behöver förändras för att kunna locka fler invånare till Sverige.
Det finns tre faktorer som påverkar befolkningsutvecklingen i ett land; födelsetal, livslängd och in/utvandring. I Sverige föds det alldeles för få barn, vi lever allt längre och vi har stängt dörren för arbetskraftsinvandring. Vår framtida befolkningsutveckling ser därför mycket dyster ut. Enligt FN:s befolkningsprognoser kommer år 2050 vår befolkning att ha krympt med ca 300 000 personer jämfört med dagens nivå.
Sverige följer den trend som vi idag kan se i hela Europa med en befolkning som består av allt fler äldre samtidigt som färre barn sätts till världen. I Sverige föds det i dag 1,57 barn per kvinna. För att upprätthålla en stabil befolkningsutveckling skulle varje kvinna som lever i Sverige i snitt behöva föda 2,1 barn. Trenden med minskat barnafödande har varit ihållande och accelererande sedan 1970-talet.
Samtidigt lever vi allt längre och det blir följaktligen allt fler äldre. Särskilt de äldre äldre (80+) ökar sin andel kraftigt. Denna grupp kräver självklart extra mycket stöd i form av vård och service. Vi har också en ökande andel av dem som är i arbetsför ålder som på olika sätt står utanför arbetsmarknaden, t.ex. sjukskrivna och förtidspensionerade. Snart går även de stora 40-talistkullarna in i pensionsåldern.
Följden vi ser, är att försörjningsbördan för de arbetande blir allt tyngre. I dag försörjer varje arbetande svensk en person som inte arbetar. FN:s prognoser visar att varje arbetande person år 2050 samtidigt ska försörja två personer som står utanför arbetsmarknaden. De ekonomiska och sociala konsekvenserna riskerar att bli förödande av att vi blir allt färre som skall försörja allt fler. Det är svårt att se hur välfärd och tillväxt skall klaras i ett land där bara var tredje person arbetar.
Nyckeln för att lösa befolkningsutvecklingen är att öppna Sverige för arbetskraftsinvandring. Det var därför Folkpartiet lyfte fram denna fråga i valrörelsen. De samhällsekonomiska argumenten för att öppna för arbetskraftsinvandring är tydliga. Att öppna Sverige handlar också om frihet för enskilda människor. Varför ska en person som råkat födas i en fattig del av världen och hellre vill flytta hit hindras?
Det finns västerländska länder som har en betydligt mer positiv syn på invandring än den som den socialdemokratiska regeringen ger uttryck för. Den liberale premiärministern i Kanada inledde sin regeringsförklaring med att tacka alla de nya kanadensarna för att de har velat komma dit och för att de vill vara med och bygga upp Kanada. Ökad mångfald ger upphov till nya idéer och kulturell, social och ekonomisk utveckling.
För att en ökad invandring ska bli möjlig behöver en rad faktorer i samhället ses över och anpassas för en större immigration till Sverige. Exempel på detta är mottagningsförfarandet som måste underlättas. Förutsättningarna för att snabbt komma ut på arbetsmarknaden måste omgående förändras. En immigrationskommitté bör därför tillsättas, som tar ett helhetsgrepp kring vad som behöver förändras och hur vi ska kunna locka nya invånare till Sverige.
Ska vi alla kunna vara trygga att få den samhällsservice som vi efterfrågar och kunna åldras utan att behöva oroa oss är arbetskraftsinvandring en nödvändighet.
Stockholm den 5 oktober 2003 |
|
Axel Darvik (fp) |