Motion till riksdagen
2003/04:Sf286
av Anita Sidén (m)

Utländska studenter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om återvändareregeln.

Motivering

Regeringen har länge uppmärksammat internationaliseringen av högskolan. Den främjar vetenskaplig utveckling och ger också omvärlden en bild av Sverige. Därför är det paradoxalt att synen på utländska gäststudenter, -doktorander och -forskare tycks vara att de utgör en belastning snarare än en tillgång för Sverige. Ett exempel på denna syn är återvändareregeln. Enligt denna måste gäststuderande som ansöker om uppehållstillstånd ha för avsikt att lämna Sverige efter avslutade studier. Detta är ett villkor för uppehållstillståndet.

Enligt utlänningsförordningen måste gäststudenter och doktorander för att beviljas uppehållstillstånd kunna visa att han/hon är antagen till studier i Sverige samt kan klara sin egen försörjning. Försörjningen skall vara tryggad på annat sätt än genom eget arbete under studietiden. Försörjningen skall finnas för hela studietiden och vara dokumenterad vid första ansökningstillfället. För närvarande är försörjningskravet 6 300 kronor per månad under minst tio månader om året. För en doktorand innebär det minst fyra års finansiering, vilket inte är så enkelt ens för svenska doktorander. Sedan den 10 december år 2002 har studenten rätt att arbeta under den tid som uppehållstillståndet har beviljats för. Men beslutet gäller inte medföljande partner.

Normalt beviljas gäststudenten uppehållstillståndet för ett år i taget. Vid förlängningstillfället kontrolleras studieresultat, villkoren för försörjningen och återvändandeavsikten. Även doktorander och gästforskare som vistas längre tid i landet måste årligen ansöka om uppehållstillstånd. Gäststudenter från vissa länder betalar 1 000 kronor per person (500 kronor för personer under 18 år) vid varje tillfälle då de söker om uppehållstillstånd. Detta är bara en del av det krångel som gäststuderande drabbas av.

Majoriteten av de utländska studenterna måste lämna landet efter avslutad högskoleutbildning. Menar statsmakterna allvar med sin ambition att främja långsiktigt hög tillväxt är det svårt att förstå varför studenterna och doktoranderna inte får stanna och arbeta i Sverige om de så önskar. Om vi anser att utländska studenter och forskare kan ge viktiga bidrag till den svenska tillväxten så bör återvändareregeln slopas och möjligheterna att arbeta i Sverige främjas.

Stockholm den 3 oktober 2003

Anita Sidén (m)