Motion till riksdagen
2003/04:Sf262
av Nina Lundström och Martin Andreasson (fp)

Sjukpenning vid skönhetsoperationer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sjukpenning vid skönhetsoperationer.

Motivering

Sjukpenning är en inkomstbortfallsförsäkring som syftar till att ge ekonomisk trygghet vid nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom. För att få ersättning krävs att sjukdomen sätter ner arbetsförmågan med minst en fjärdedel. Detta är en allmän socialförsäkring som ger ekonomisk trygghet vid sjukdom.

Under augusti månad 2003 utbetalades ersättning i form av sjukpenning till 311 000 personer totalt. Kostnaderna, inklusive kostnaderna för statlig ålderspensionsavgift, uppgick till 30,8 miljarder kronor under årets åtta första månader. Det är en ökning med 1,4 procent jämfört med motsvarande tid förra året. Budgetläget i vårt land visar att resurserna inte räcker till allt det som vi önskar. Besparingar har blivit en del av vardagen i många verksamheter. Men samtidigt behöver vi ta ställning till vilka verksamheter och områden som måste värnas. Vad behöver vi prioritera?

Rätten till sjukpenning finns reglerad i 3 kap. lagen (1962:381) om allmän försäkring (AFL). Lagtexten innehåller ingen definition av begreppet sjukdom men i förarbeten till sjukförsäkringen från 1940-talet finns vissa uttalanden om begreppets innebörd som fortfarande anses vägledande. Sjukdomsbegreppet har under åren successivt utvidgats i praxis. När det gäller operativa ingrepp har praxis efterhand utvecklats så att anledningen till ingreppet inte tillmäts någon betydelse när det gäller att bedöma sjukdomstillståndet efter ingreppet. Bedömningen görs i stället utifrån det sjukdomstillstånd som det operativa ingreppet medfört. Operativa ingrepp som enligt praxis kan ge rätt till sjukpenning är kejsarsnitt, abort, sterilisering, skönhetsoperation och organ- eller vävnadsdonation.

Plastikirurgisk operation kan ske vid behandling efter en olycka eller vid vanställning och är då medicinskt betingad. Men det sker idag skönhetsoperationer som är frivilliga, antalet uppgår till ca 18 000 skönhetsoperationer per år. Skönhetsoperationer i sig är upp till var och en att ta ställning till. Beslut fattas av individer i samråd med medicinsk expertis. Finansieringen är privat. Men det orimliga är att konsekvenser av frivilliga skönhetsoperationer utan medicinska skäl ökar sjukskrivningskostnaderna.

Idag är icke medicinskt indicerade skönhetsoperationer tillstånd som ger rätt till sjukpenning. En förändring av lagen om allmän försäkring bör ske. Skönhetsoperationer kan planeras och för eftervård kan ledighet såsom semester tas i anspråk. I ett läge när resurser inte räcker till behöver prioritering ske av områden som behöver värnas. Sjukskrivning vid frivilliga, icke medicinskt indicerade, skönhetsoperationer bör undantas från rätten till sjukpenning.

Stockholm den 3 oktober 2003

Nina Lundström (fp)

Martin Andreasson (fp)