Motion till riksdagen
2003/04:Sf260
av Mikael Odenberg (m)

Medicinsk rehabilitering


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om möjlighet för försäkringskassan att direktfinansiera medicinsk rehabilitering för sjukskrivna.

Motivering

Systematisk behandling och rehabilitering är ett effektivt recept för att hjälpa sjukskrivna tillbaka till arbetet. Det visar bland annat en studie vid Karolinska Institutet, som tjänstepensionsföretaget Alecta har initierat.

Studien omfattade 80 sjukskrivna personer med stressrelaterade diagnoser, som alla varit sjukskrivna i mer än 90 dagar. Hälften av patienterna behandlades bl a med stresshantering och sjukgymnastik i grupp. En särskild rehabiliteringsspecialist deltog i planering och förhandlingar med arbetsgivarna och försäkringskassan. Efter sex månader kunde två tredjedelar börja arbeta igen. I kontrollgruppen om 40 personer var det däremot ingen som gick tillbaka till arbetet under samma period.

Studien indikerar att systematisk behandling kan vara en förhållandevis billig insats. Kostnaderna för behandling i det här fallet var 45 000 kronor per person. Vid sidan om de rent ekonomiska aspekterna så har det naturligtvis därtill stor betydelse för de drabbade individernas livskvalitet om de kan återgå i arbete.

Arbetsmarknadens försäkringsbolag AFA och Alecta har tidigare finansierat landstingsdrivna projekt som visat att en höjd ambitionsnivå i rehabiliteringen ger resultat. Tyvärr sänks ambitionsnivån till ”det normala” när externfinansieringen upphör. Landstingen har inte råd och ”tjänar” heller ingenting på minskade sjukskrivningar.

Landstingssektorn visar i dag ett underskott på närmare sju miljarder kronor. En redan i utgångsläget dåligt utbyggd rehabilitering riskerar i det läget att få sänka ambitionsnivån ytterligare. Landstingen kommer knappast att prioritera rehabiliteringsverksamheten – i synnerhet inte så länge sjukskrivningarna är ”gratis” för dem.

Mot den här bakgrunden är det angeläget att skapa bättre incitament för alla aktörer att utnyttja de gemensamma resurserna optimalt. Ett viktigt led i detta bör vara att ge försäkringskassan rätt att finansiera medicinsk rehabilitering för den försäkrade där den snabbast finns att tillgå.

Enligt hälso- och sjukvårdslagen skall sjukvård ges med respekt för alla människors lika värde och efter behov. Utökade möjligheter för försäkringskassan att upphandla rehabilitering eller annan vård strider enligt min mening inte mot detta. Tvärtom medför ett bättre utnyttjande av de samlade resurserna ökade möjligheter att tillhandahålla den vård som medborgarna har rätt till. Däremot visar flera rapporter, bl a från Socialstyrelsen, att vi med dagens ordning har en ojämlik vårdkvalitet till främst högutbildade mäns fördel medan ohälsan är störst bland de grupper som har svårast att hävda sin rätt och ställa krav. Dit hör gruppen lågutbildade kvinnor i övre medelåldern, som drabbats av belastningsskador och/eller depressioner.

Förbättrade möjligheter för försäkringskassan att direktfinansiera rehabilitering bör öka möjligheterna att mer aktivt lyfta fram de långtidssjukas behov.

Stockholm den 2 oktober 2003

Mikael Odenberg (m)