Motion till riksdagen
2003/04:Sf247
av Luciano Astudillo (s)

Integrationsindikatorer för att styra integrationspolitiken


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen ger Integrationsverket i uppdrag att ta fram relevanta integrationsindikatorer för att bättre styra integrationspolitiken.

Motivering

År 1997 fattades beslut om mål och riktlinjer för den framtida integrationspolitiken. Den nya integrationspolitiken byggde på ett aktivt deltagande i samhällslivets alla delar. Det skulle vara en ömsesidig relation där det för den invandrade medborgaren handlar om viljan och ansträngningen att delta och för samhället att vara öppen för den etniska och kulturella mångfalden. Tidigare invandrarpolitik fokuserade bara på invandrarna, som ansågs stigmatiserande och ansågs delvis bidra till segregationen och ett ”vi- och domtänkande”.

Man slog dessutom fast att det fanns en felaktig bild av att invandrare är en från svenskar avvikande och enhetlig grupp. Åtgärder som riktade sig till invandrare som grupp skulle enbart vidtas då det var särskilt befogat, exempelvis under den allra första tiden i Sverige. Då har nämligen de flesta invandrare mycket gemensamt, språksvårigheter och brist på nätverk som underlättar inträdet på arbetsmarknaden, menade man.

En ny myndighet, Integrationsverket, inrättades med ansvar för att verka för lika rättigheter för alla, oavsett etnisk och kulturell bakgrund, samt att förebygga och motverka etnisk diskriminering, främlingsfientlighet och rasism. Verket skulle stimulera till ny kunskap inom området och hjälpa lokala aktörer att bedriva konkret integrationsarbete. Man vill också stärka integrationsperspektivet samt ställa den etniska och kulturella mångfalden i fokus.

Idag är det flera som är kritiska till integrationspolitiken och hävdar att den har misslyckats. Det är en felaktig beskrivning av verkligheten. Integrationen är än idag ett stort problem. Men i detta sammanhang måste man se integrationspolitiken som modern och framåtsyftande. Det är tack vare integrationspolitiken man exempelvis lyckas pressa ner arbetslösheten bland utrikesfödda.

Att integrationspolitiken upplevs som misslyckad eller att den inte uppnår sina mål handlar i grund botten om ett styningsproblem snarare än att insatserna skulle vara otillräckliga. Regeringen bör därför ge Integrationsverket i uppdrag att ta fram relevanta integrationsindikatorer på områden som är viktiga för att lyckas med integrationen och därmed bättre styra integrationspolitiken.

Stockholm den 30 september 2003

Luciano Astudillo (s)