Motion till riksdagen
2003/04:Sf241
av Birgitta Carlsson och Birgitta Sellén (c)

Rehabilitering av psykiskt långtidssjuka


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att medel för rehabilitering av psykiskt långtidssjuka skall kunna användas för att starta och driva fler klubbhus enligt Fountainhouse-modellen i Sverige.

Motivering

När psykädel genomfördes fördes medel över till kommuner och landsting för att de skulle svara för rehabilitering av psykiskt långtidssjuka. Detta fick inte det resultat som förväntades. Uppdraget fördes över till försäkringskassan för att de skulle ansvara för rehabiliteringen av de psykiskt långtidssjukskrivna. De centrala regler för rehabilitering som gäller för försäkringskassan passar inte in på rehabilitering av psykiskt sjuka.

De psykiskt sjuka behöver tid för förändring och de behöver behandlas med metoder som är anpassade till deras handikapp, och det är dessa som då inte ryms inom försäkringskassans normer. Medel för rehabilitering av psykiskt långtidssjuka kan då inte användas utan skickas tillbaka.

Nu är det personliga ombud som erbjuds för att stötta upp rehabiliteringen av psykiskt sjuka. Detta fungerar i invånartäta områden, storstäder, där det finns 8–10 personliga ombud som kan bilda en grupp och arbeta tillsammans, men i mindre kommuner med behov av ett personligt ombud, där fungerar det inte. Dessutom finner ett antal kommuner det administrativt krångligt att starta upp med personligt ombud. Det är många kommuner som inte tar emot erbjudandet. Bara i Skåne tackade man nej till 18 ombud. Personliga ombuds pengar går därför tillbaka till staten.

På flera platser i Sverige har det startats upp klubbhus enligt Fountainhouse-modellen, som är känd över hela världen. Dessa klubbhus är certifierade och kvalitetssäkrade och klubbhuset i Malmö tjänar också som utbildningshus som stöttar intresserade i att bygga upp nya enheter. Det tar ca två år att bygga upp en ny enhet.

Ett nystartat Fountainhouse går att kvalitetssäkra (certifiera) inom två år med hjälp och stöd från övriga hus och nätverket, men det fungerar rehabiliterande redan från start. Fountainhouse-rörelsen har bra kapacitet och erfarenhet av att utbilda och stödja öppnandet av nya hus. Det finns ett färdigt koncept som vi vet fungerar. Det arbetas aktivt med detta inom nätverket för att skapa nya klubbhus. De klubbhus som nu finns i Sverige har lyckats väl med sin rehabilitering av psykiskt långtidssjuka.

Vi vill att medel för rehabilitering av psykiskt långtidssjuka ska kunna användas för att starta upp och driva ytterligare Fountainhouse i Sverige. Detta bör ges regeringen tillkänna.

Stockholm den 30 september 2003

Birgitta Carlsson (c)

Birgitta Sellén (c)