Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utredning av möjligheterna att rätten till sjukpenning skall avse tillfällig arbetsoförmåga av sjukdomskaraktär efter medicinsk bedömning.
I dagar som dessa, när företagarna ständigt får nya regler att rätta sig efter och högre kostnader pådyvlade sig och när statens kostnader för ohälsa och sjukfrånvaro når höjder vi tidigare inte ens kunnat föreställa oss, är det av största vikt att alla kostnader ses över. En liten, men för moralen kanske viktig del, av kostnaderna för både stat och arbetsgivare utgörs av den sjukfrånvaro som uppstår efter ingrepp av icke-medicinsk art. Detta avser ingrepp som av läkare inte bedömts vara av sådan vikt för den sökande att medicinsk orsak kunnat åberopas. Exempel på ingrepp av denna typ är diverse plastikoperationer – operationer som därför bekostas privat.
Ett antal plastikoperationer kan man nog bedöma uppstår i gränslandet mellan medicinsk diagnos och fåfänga, men eftersom de bedöms vara av så stor vikt för den sökandes psykiska välbefinnande anses de medicinskt betingade och bekostas av landsting och via sjukförsäkringen.
Men trots företagarnas och statens ansträngda ekonomiska situation ger t.ex. även en privatfinansierad plastikoperation rätt till sjukfrånvaro med sjukpenning. Eftersom ett antal av de mer ”populära” skönhetsoperationerna innebär en eller ett par veckors konvalescens faller den kostnaden oftast enbart på arbetsgivaren, även om också staten torde ha ökade kostnader genom nu gällande regler. Arbetsgivaren får stå för kostnader för sjukpenning och eventuella kostnader för vikarie. Detta kan från arbetsgivarens synpunkt knappast anses som en rättvis kostnadsfördelning.
Vi är alla införstådda med att vi står inför ett gigantiskt problem med ökade kostnader för ohälsa och vi kommer säkerligen alla att vara tvungna att göra uppoffringar om vi ska ha ett system som även garanterar ekonomisk trygghet i framtiden. Låt oss börja med att se över de små felande detaljerna i dagens system – detaljer som gör att systemet kan uppfattas som orättvist. Sjukpenning är en rättighet för den som under en period är sjuk och behöver finansiellt stöd, den ska avse tillfällig arbetsoförmåga av sjukdomskaraktär, inte fåfänga.
Stockholm den 1 oktober 2003 |
|
Tina Acketoft (fp) |