Motion till riksdagen
2003/04:Sf228
av Inger Lundberg m.fl. (s)

Sjukpenning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utformningen av sjukpenningen.

Motivering

Det hör till de närmaste årens viktigaste politiska uppgifter att med olika me­del minska antalet sjukskrivningar och stimulera människor som varit långtidssjukskrivna att komma tillbaka i arbete. Det är därför viktigt att sjukpenningen är utformad så att den underlättar för människor att tjänstgöra i så hög grad som möjligt och i förekommande fall successivt komma tillbaka till heltidsarbete.

För en relativt stor grupp sjukskrivna, som vill tillbaka i arbete genom att stegvis trappa upp sin tjänstgöringsgrad, kan den nuvarande utformningen av sjukpenningen vara ett hinder. Enligt 3 kap. 7 § AFL utges sjukpenning vid sjukdom som sätter ned en persons arbetsförmåga med minst en fjärdedel. Saknas arbetsförmågan helt utges hel sjukpenning. Om arbetsförmågan inte saknas helt men är nedsatt med minst tre fjärdedelar utges tre fjärdedelars sjukpenning. Är arbetsförmågan nedsatt i mindre grad med minst hälften utges halv sjukpenning. I annat fall utges fjärdedels sjukpenning.

En person kan alltså få en fjärdedels, halv, tre fjärdedels eller hel sjukpenning beroende på hur mycket arbetsförmågan är nedsatt. Däremot är det inte möjligt för en person som är sjukskriven att successivt trappa upp sitt arbete så att han eller hon efter t.ex. tre fjärdedels sjukpenning tjänstgör 40 % för att sedan trappa upp detta till t.ex. 60 % eller tre dagar i veckan under en period.

Jag kan ha förståelse för att lagstiftaren bedömt att det är svårt för en läkare att göra en säker bedömning av om en person har 50 eller 60 % arbetsförmåga kvar. Så finslipade är sannolikt inte bedömningsmöjligheterna. Däremot är det ett hinder i enskildas rehabilitering att upptrappningen av arbetstid måste göras i de steg som nuvarande lagstiftning kräver. Det gäller också män­niskor med allvarliga sjukdomar, t.ex. reumatiska sjukdomar, som kan och vill finnas kvar på arbetsmarknaden men saknar varje möjlighet att göra det på heltid. Det finns alltså goda skäl för att öppna en möjlighet till sjukskrivning också på t.ex. 40 eller 60 %. Detta särskilt för människor, som är på väg tillbaka till arbetsmarknaden.

Stockholm den 24 september 2003

Inger Lundberg (s)

Nils-Göran Holmqvist (s)

Helena Zakariasén (s)

Lennart Axelsson (s)

Matilda Ernkrans (s)