Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om aktivitetsersättning för personer som ej fyllt 30 år.
Riksdagen har beslutat att införa ett system med sjukersättning och aktivitetsersättning som ersätter tidigare förtidspensionering och sjukbidrag. Det nya systemet innehåller också ett grundskydd i form av garantiersättning. Garantiersättningen är åldersrelaterad fram till 30 års ålder. Systemet trädde i kraft den 1 januari 2003.
Vid utskottsbehandlingen konstaterades att de särskilda reglerna för berörda personer i åldern 16–29 år skulle innebära i princip oförändrad ersättning jämfört med tidigare. Under vissa speciella omständigheter skulle dock vissa försäkrade kunna drabbas av sänkt ersättningsnivå.
Detta har nu hänt. Även om nivån höjs successivt upp till 30 års ålder är förändringen för dem som drabbas kännbar. Det är under dessa ungdomsår som de flesta skaffar en egen bostad med ökade levnadsomkostnader som följd. Resor, nöjen och annat som ungdomar utan funktionshinder anser vara naturligt att ha råd med måste vara möjligt också för ungdomar som på grund av ett handikapp tvingas få sin försörjning genom samhällets stöd.
Jämförelser har ibland gjorts med ekonomin för undgomar som studerar. Men skillnaden är att icke funktionshindrade ofta kan förstärka sin kassa genom att arbeta extra. Något som sällan eller aldrig står till buds för ungdomar med funktionshinder, åtminstone inte för dem med grava handikapp.
Mot bakgrund av de ovan redovisade erfarenheterna bör en kartläggning göras av reformens effekter för vissa unga personer med aktivitetsersättning.
Stockholm den 30 september 2003 |
|
Linnéa Darell (fp) |