Motion till riksdagen
2003/04:Sf16
av Kenneth Lantz m.fl. (kd)

med anledning av prop. 2003/04:40 24-timmarsmyndighet inom socialförsäkringens administration


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att i samband med 24-timmarsmyndigheten se till att inte försämra för eller utesluta vissa grupper i samhället.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om faran med att frågan om formkrav inte är tillräckligt preciserad.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om de förändringar som sker inom socialförsäkringens administration som kan föranleda att säkerhetsåtgärder förbises.

Motivering

Kristdemokraterna välkomnar förslaget om att utveckla 24-timmars­myndig­heten inom socialförsäkringens administration. Skälen till vår positiva inställning är främst att denna utveckling leder till en ökad tillgänglighet och service för allmänheten. Det finns dock några påpekanden som bör göras i samband med den framlagda propositionen.

Även om det huvudsakliga syftet med lagförslaget är att förbättra tillgängligheten för allmänheten finns det samtidigt grupper som man i samband med detta inte får glömma. En sådan grupp är exempelvis äldre personer som kanske saknar dator och som är vana vid ett annat system. Det är viktigt att systemet med 24-timmarsmyndighet inom socialförsäkringsadministrationen inte försämrar för dem eller utesluter dem som trots allt inte har tillgång till dator och Internet eller för dem som känner ett behov eller trygghet av att ha ett mänskligt möte.

När det gäller frågan om formkraven vid användning av självbetjäningstjänsterna finns det flera viktiga remissinstanser som ställer sig tveksamma till lagförslaget. Detta gäller bl.a. att kravet på underskrift och att man intygar att uppgifter om faktiska förhållanden lämnats på ”heder och samvete” i praktiken inte kan uppfyllas elektroniskt. Även om regeringen i propositionen föreslår att en generell regel införs avseende självbetjäningstjänster via Internet och att närmre precisering av vilka rättshandlingar som skall få utföras vid användning av en självbetjäningstjänst överlåts till regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer, är det fortfarande relativt oklart på vilket sätt denna fråga skall lösas. Samtidigt vet vi, bl.a. mot bakgrund av RFV:s utredningar, att det redan idag förekommer fusk i socialförsäkringsärenden. Detta gör att frågan inte är helt okomplicerad.

För närvarande pågår det stora förändringar inom socialförsäkringsadministrationen, bl.a. en organisatorisk översyn. Detta tillsammans med förslaget om att införa en 24-timmarsmyndighet innebär en avsevärd omställning. Alla förändringar som sker samtidigt påverkar personella resurser och kan oroa personalen på olika sätt. Därför bör man vara uppmärksam på att man i samband med förändringarna inte förbiser något avseende säkerhetsåtgärderna.

Stockholm den 23 januari 2004

Kenneth Lantz (kd)

Inger Davidson (kd)

Sven Brus (kd)

Dan Kihlström (kd)

Chatrine Pålsson (kd)

Gunilla Tjernberg (kd)

Ulrik Lindgren (kd)

Torsten Lindström (kd)

Helena Höij (kd)

Rosita Runegrund (kd)

Olle Sandahl (kd)