Motion till riksdagen
2003/04:N5
av Lars Leijonborg m.fl. (fp)

Granskning av Systembolaget AB och alkoholbranschen (väckt enligt 3 kap. 15 § riksdagsordningen med anledning av händelse av större vikt)


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om tillsättande av en oberoende utredning med uppgift att granska vad som förevarit i Systembolaget AB, styrelsens och företagsledningens åtgärder samt agerandet från alkoholbranschens inklusive Vin & Sprit AB:s sida.

Motivering

Systembolaget AB har en unik ställning i det svenska samhällslivet och den svenska företagsvärlden genom sin roll i alkoholpolitiken och som följd därav monopolställning. Särskilda krav kan därmed ställas på företagets verksamhet, styrning och ledning. Den senaste tidens händelser har väckt frågor om hur de krav som kan ställas i praktiken har uppfyllts.

Med hänvisning till bestämmelsen i riksdagsordningen 3 kap. 15 § – om motionsrätt vid inträffad händelse av särskild vikt – hemställer vi att riksdagen begär att regeringen tillsätter en oberoende utredning av vad som förevarit och i samband därmed granskar styrelsens och företagsledningens åtgärder för att undvika brott mot lagbestämmelser eller brott mot företagets egna regler. I uppdraget bör också ingå att granska alkoholbranschens, inklusive det statligt ägda Vin & Sprit AB:s, beteende i detta sammanhang.

Pågående arbete från polisens och revisorernas sida ska naturligtvis fortsätta, men det behövs därutöver en vidare översyn. Denna bör inkludera en granskning av de regler som gäller för alkoholbranschen. Det är därifrån mutor givits till medarbetare inom Systembolaget AB. Uppgifter tyder på att branschen initierat ett omfattande system för påverkan på Systembolagets anställda. Inte minst är det viktigt att granska det helstatliga Vin & Sprit AB. Det tycks ha varit fråga om att en statlig aktör, Vin & Sprit, mutat en annan, Systembolaget.

Detta väcker frågan om hur den statliga ägarrollen utövats. Staten har här haft en dubbel roll, dels som ägare av Systembolaget med dess särskilda funk­tion i svensk alkoholpolitik, dels som ägare av ett kommersiellt företag, Vin & Sprit. Dessa roller har visat sig vara svårförenliga. Vi har tidigare uttryckt stark kritik mot statens funktion som ägare av företag som verkar på en normal marknad. Denna kritik har nu åter visat sig befogad.

Vi vill i sammanhanget erinra om att en granskning av de statliga företagen sker inom Riksrevisionen. Denna granskning kommer förhoppningsvis att ge värdefullt underlag för belysning av hur det statliga ägandet fungerar.

Genom konstitutionsutskottets reguljära granskning av statsrådens tjänsteutövning och regeringsärendenas handläggning kommer statens roll i samman­hanget att belysas. Det är mycket angeläget att regeringens agerande och ansvar blir belyst och analyserat på de olika sätt som författningen medger. Den utredning som vi nu föreslår ska tillsättas bör, givetvis under hänsyn till polisens och revisorernas arbete, granska hur Systembolagets styrelse och ledning fullgjort sitt uppdrag med beaktande av Systembolagets speciella ställning. Den bör också granska vad som förevarit inom alkoholbranschen, särskilt Vin & Sprits agerande.

Stockholm den 27 november 2003

Lars Leijonborg (fp)

Bo Könberg (fp)

Axel Darvik (fp)

Lennart Fremling (fp)

Eva Flyborg (fp)

Hans Backman (fp)

Christina Berlin (fp)

Linnéa Darell (fp)

Anne-Marie Ekström (fp)

Ulf Nilsson (fp)

Christer Nylander (fp)

Torkild Strandberg (fp)

Carl B Hamilton (fp)

Tobias Krantz (fp)

Ana Maria Narti (fp)

Birgitta Ohlsson (fp)

Nyamko Sabuni (fp)

Allan Widman (fp)

Anna Ågerfalk (fp)