Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om etablering och lokalisering av ett särskilt Östersjöcentrum.
I regeringsförklaringen av den 16 september 2003 anförs att med EU:s utvidgning blir våra närmaste grannländer runt Östersjön medlemmar av EU:s inre marknad. Detta ökar kraftigt möjligheterna till ökad handel, investeringar och tillväxt också för Sverige. För att stärka svenskt näringslivs position och möjligheter att bedriva handel i regionen etableras ett särskilt Östersjöcentrum.
Argumenten för en etablering av ett särskilt Östersjöcentrum är mycket starka och av stor betydelse för Sverige att lyckas få en framträdande roll i handelsutbytet runt Östersjön.
Lokaliseringen av ett sådant centrum bör ske utifrån att kunna optimalt nyttja naturliga förutsättningar. Norrköping och Östergötland har härvidlag mycket unika fördelar.
Norrköpings hamn är en av landets största hamnar, där det hanterade godsvärdet utgör en betydande del av det samlade varuvärdet av import och export över Sveriges hamnar. Hamnen har av trafikverken (Vägverket, Banverket, Sjöfartsverket och Luftfartsverket) och näringslivet pekats ut som en av fyra betydelsefulla intermodala noder inom den Nordiska triangeln.
Norrköpings hamn och dess utveckling är inte enbart en angelägenhet för Östgötaregionen utan även för våra grannlän och landet som helhet. Kontakter finns etablerade mellan myndighetsföreträdare i Östergötland och Ryssland, Polen och de baltiska staterna. Härvidlag kan vikten av Norrköping som deras exportväg västerut inte nog betonas.
Ansvarig myndighet för sjöfart, Sjöfartsverket, är i dag lokaliserad till Norrköping. Närheten till den kvalificerade kompetens och erfarenhet som finns på verket kan ha avgörande betydelse för ett särskilt Östersjöcentrum att spela den betydelsefulla roll som potentiellt finns.
Mot denna bakgrund anser vi att lokalisering av ett särskilt Östersjöcentrum bör ske till Norrköping och Östergötland.
Stockholm den 1 oktober 2003 |
|
Billy Gustafsson (s) |
Louise Malmström (s) |