Motion till riksdagen
2003/04:N387
av Birgitta Ahlqvist och Lennart Klockare (s)

Utlokalisering av statliga verk


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utlokalisering av statliga verk.

Motivering

Staten är en stor aktör i svenskt näringsliv. Företagen i den statliga företagssfären bedriver verksamhet av skiftande karaktär, från skogsindustri till teater och apotek. Företagen utgör en stor del av den inhemska ekonomin och deras verksamhet påverkar den ekonomiska tillväxten och sysselsättningen. Detta gäller inte minst inom glesbygden, där statlig verksamhet inte bara handlar om arbetstillfällen, utan också om möjligheten för personer med högskoleutbildning att slippa flytta. Staten har därför ett stort ansvar att vara en aktiv och professionell ägare.

Staten äger ett 70-tal bolag och har nästan 200.000 anställda. Majoriteten av dessa bolag ligger i Stockholmsregionen, där marknaden är överhettad och bostadsfrågan svår att lösa. Därför är utlokalisering av statliga verk bra även för Stockholm. Utlokaliseringar, avknoppningar och nyetableringar av statliga verk och styrelser bör därför i första hand ske ute i landet, på mindre orter. Det skulle för dessa nya etableringsorter innebära ett positivt tillskott när det gäller arbetstillfällen och högre skatteunderlag. Den ofta ensidiga näringsstrukturen skulle breddas och möjligheterna att utveckla det lokala näringslivet öka.

Det finns ett antal exempel på att då statliga verksamheter utlokaliseras har den nya orten kunnat vända en negativ utveckling och verksamheten har ofta både förbättrats och effektiviserats. Exempel på detta är Boverket i Karlskrona, Jordbruksverket och Domstolsverket i Jönköping, SMHI, Sjöfartsverket och Invandrarverket i Norrköping, Vägverket i Borlänge med flera.

I verksamheter där staten har ett ägarinflytande måste regionalpolitiska hänsyn sättas i första rummet. Det finns ett genuint och legitimt samhällsintresse för ett starkare statligt agerande när det gäller lokalisering av statliga verksamheter. Det har enligt vår mening under längre tid skett en koncentration av offentlig verksamhet till allt färre orter samtidigt som utvecklingen i glesbygden går åt fel håll. Vi anser att det nu är hög tid att ta initiativ till en plan för utlokalisering av statliga verk och myndigheter från Stockholm.

Stockholm den 29 september 2003

Birgitta Ahlqvist (s)

Lennart Klockare (s)