Motion till riksdagen
2003/04:N382
av Peter Jonsson och Claes-Göran Brandin (s)

Kluster och kompetensuveckling för svensk film- och mediebransch


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om klusterutveckling och innovationsystem för film- och medieutveckling.

Motivering

Audiovisuell produktion handlar ytterst om att exploatera upphovsrätter. Detta enkla faktum skapar en speciell struktur som inte på något enkelt sätt kan liknas vid andra industriformers. Stora delar av den audiovisuella produktionen bygger på ett intrikat samspel mellan privat och offentligt. Detta samspel är grundvalen för att vi i Sverige ska kunna ha en livaktig egen produktion av audiovisuella kvalitetsprodukter. Om man undantar TV och radio sker distributionen oftast på helt kommersiella villkor och sköts privat.

Den absoluta merparten av all produktion av rörliga bilder sker i små företag som förvisso växer till medelstora företag när de producerar men som återtar sin ursprungliga storlek när de arbetar med att utveckla nytt innehåll. Det lilla produktionsbolagets primära tillgångar är tidigare förvärvade upphovsrätter och det nät av kreatörer som finns kring bolaget. För att kunna realisera en produktion krävs normalt en eller flera intressenter/finansiärer. Produktionen sker oftast genom att andra mindre företag anlitas tillsammans med frilansande arbetskraft.

Filmen som tillväxtfaktor

Den audiovisuella industrin är en väsentlig del av världsekonomin och har historiskt sett haft en snabb och stabil tillväxttakt. Musik, film, TV och dataspel är viktiga exportvaror för svenskt näringsliv. Filmindustrin har traditionellt varit den del av den audiovisuella sektorn som stått för utveckling av teknik och innehåll. I filmproduktionen skapas de element och ikoner som en lång rad andra audiovisuella produkter bygger på. Filmen är en motor som bygger upp nödvändig kreativitet, kunskap och kompetens även för andra delar av medieindustrin.

Under de senaste åren har filmproduktionen kraftigt decentraliserats i Sverige. Man kan idag tydligt urskilja tre produktionscentrum för film: Norrbotten, Stockholm och Västra Götaland. Decentraliseringen har bidragit till en vitalisering av svensk film och till ett kraftigt ökat nyföretagande. Men kanske viktigare än så är de möjligheter som nu har skapats för att stärka hela den audiovisuella industrin i Sverige. I Norrbotten och Västra Götaland har filmindustrin tydliga nav i Filmpool Nord respektive Film i Väst. Motsvarande typ av aktör, privat eller offentlig, saknas i Stockholmsområdet.

Förutsättningarna för att bygga starka och livskraftiga kluster inom den audiovisuella sektorn är därför bäst i norr och väster, kluster som har starka kopplingar både till huvudstadsområdet och till andra delar av Sverige.

Både Filmpool Nord och Film i Väst har starka internationella nätverk i sig själva men också genom de företag som finns i respektive kluster. Det har bidragit till en kraftig ökning av filmproduktion i Sverige med utländska huvudproducenter. Film i Väst bedriver sedan flera år tillbaka ett medvetet arbete med att utveckla ett internationellt starkt audiovisuellt kluster. Det har rönt stor nationell och internationell uppmärksamhet. Motsvarande typ av arbete bedrivs idag också i Norrbotten. ”Film i Väst-klustret” har medvetet försökt bygga broar till andra aktörer framför allt då inom tillverkningsindustrin. Det går att vidareutveckla ytterligare.

Klusterutveckling

Med utgångspunkt i de kluster som skapats i Västra Götaland och Norrbotten föreslås en satsning på klusterutveckling, skapande av innovationssystem relevanta för sektorn, nyföretagande, företagsutveckling och kompetensutveckling som bidrar till att stärka respektive kluster nationellt och internationellt för att på så sätt bidra till kraftigt ökad tillväxt inom den audiovisuella industrin. Satsningen kan liknas vid den satsning som tidigare föreslagits på musikområdet och kompletterar och stärker befintliga satsningar på upplevelseindustrin. Det är viktigt att också se på vilket sätt NUTEK och andra myndigheter som arbetar med tillväxtfrågor kan bidra till utvecklingen.

Vi anser att regeringen bör verkar för att initiera en utveckling av kluster nationellt och internationellt, för att bidra till en ökad tillväxt inom den audiovisuella industrin regionalt och nationellt. Film- och mediebranschen är ett viktigt tillväxtområde både nu och i framtiden. Sverige har under de senaste decennierna varit framgångsrikt inom film- och medieområdet. Det har varit en av våra främsta exporttjänster.

Stockholm den 2 oktober 2003

Peter Jonsson (s)

Claes-Göran Brandin (s)