Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att öppna fjärrvärmenäten för konkurrens.
Den miljövänliga och förhållandevis billiga fjärrvärmen är i dag den vanligaste uppvärmningsformen. Fram till 1996 sattes priset på fjärrvärme enligt självkostnadsprincipen. I dag råder fri prissättning, vilket hade varit utmärkt om fjärrvärmen hade varit konkurrensutsatt.
Fjärrvärmen är emellertid inte konkurrensutsatt för dem som är anslutna. Kostnaderna för att byta uppvärmningsform är höga, vilket gör att konsumenterna hamnar i händerna på producenterna som i princip har monopol på leveranserna.
I takt med att konkurrensen har skärpts för elproduktion har energibolagens intresse för att köpa och integrera fjärrvärmeverksamhet ökat avsevärt. Fjärrvärmemarknadens fria prissättning och brist på konkurrens är eftertraktad för att kunna genomföra så kallad korssubventionering, det vill säga att fördela kostnaderna mellan en hårt konkurrensutsatt del av ett bolag och en del där företaget självt i princip kan sätta priserna.
Förvisso har de skattehöjningar, som den rödgröna majoriteten har drivit igenom, ökat energikostnaderna. Enbart skatteeffekterna räcker emellertid inte för att förklara de kraftiga prisökningarna. Mycket tyder på att fjärrvärmeföretag utnyttjar sin monopolställning. Många fjärrvärmeaktörer har ökat sina avkastningskrav och stora prisskillnader förekommer, i vissa fall ända upp till 100 procent.
Enligt Fastighetsägarnas utredning, avseende priser och kostnadsläge i flerbostadshus i 46 sydsvenska kommuner från 1998 till mitten av 2002, har prisökningarna för fjärrvärme i Skåne varit högre än i exempelvis Blekinge och Kronoberg. I Skåne har fjärrvärmepriset stigit med 14 procent i genomsnitt, medan den genomsnittliga höjningen i Blekinge och Kronoberg bara varit 3 procent. Lunds Energi har under samma period, enligt rapporten, höjt priset med 26 procent, i Helsingborg är höjningen 18,6 procent och i Ängelholm 25,5 procent.
Fastighetsägarna är med rätta bekymrade över prisutvecklingen på fjärrvärme. Eftersom fastighetsägarna inte kan välja leverantör tvingas de att acceptera prishöjningarna. Det medför att alla kalkyler för drift och underhåll kan sättas ur spel över en natt.
Eftersom överföring av el på nätet och distribution av fjärrvärme utgör naturliga monopol krävs effektiv tillsyn av priserna för att energimarknaden skall fungera. Annars är risken uppenbar att monopolverksamheterna subventionerar den konkurrensutsatta elhandeln, vilket även Konkurrensverket har varnat för.
Det är viktigt att uppmärksamma den situation som hundratusentals fjärrvärmekunder befinner sig i och snabbt få till stånd en lösning så att den dåliga konkurrensen kan avhjälpas. På sikt är det angeläget att försöka öppna fjärrvärmenäten för konkurrens.
Stockholm den 5 oktober 2003 |
|
Peter Danielsson (m) |