Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av tillväxt i hela Västsverige.
För att säkra en generell välfärd för framtiden måste tillväxten vara stark. Tillväxt och generell välfärd är nära sammankopplade med varandra. Välfärden handlar inte bara om arbete och näringsliv utan i hög grad om den lokala samhällsutvecklingen. Det handlar om vilket samhälle vi skapar för framtiden, men avgörande för välfärden är att den är hållbar. Hållbar tillväxt förenar den ekonomiska utvecklingen med omsorg om vår miljö och människors välbefinnande, tillväxten ska vara både ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar. Tillsammans lägger detta grunden för en utveckling i Västsverige som omfattar alla människor och alla delar av Västsverige.
I arbetet med att skapa en bättre framtid måste de positiva variationerna tas tillvara samtidigt som de negativa regionala skillnaderna motverkas. Här finns också mindre orter med problem till följd av avfolkning. Skillnaderna gör att en utveckling i hela Västsverige bäst ges genom stimulans till utveckling och tillväxt utifrån lokal och regional nivå. Detta förutsätter större regional och lokal handlingsfrihet med befogenheter och stort inflytande över hur tillväxtpolitiken ska utformas och genomföras. Under de senaste åren har den ekonomiska tillväxten minskat, vilket också påverkat stat och kommuners möjligheter till att finansiera satsningarna på vård och omsorg. Vi är övertygade om att tillväxten skapas i samspelet mellan ett stabilt samhälle, trygga individer, människor i arbete och starka företag som bygger på ett jämställt synsätt. Liksom att ett konstruktivt arbete mellan politiker, näringsliv och fackföreningar är viktigt. Tillväxten påverkas självfallet också av regler, villkor och skatter.
Västsveriges näringsliv är väl differentierat och internationellt konkurrenskraftigt. Utmärkande drag är starka och väl spridda produktionssystem inom många industriella områden, t.ex. fordonsindustri, textilindustri och livsmedel. Inom flera industrisektorer har en kraftig förnyelse skett med allt fler inslag av kunskapsintensiv verksamhet. Framträdande karaktärsdrag för Västsverige är det starka och ömsesidiga beroendet mellan industrin och kunskaps- och tjänstesektorerna. Göteborg, Vänersborg, Skövde, Borås och Halmstad har förutsättningar som skiljer sig från dem som finns i Bengtsfors, Åmål, Gullspång och Svenljunga. Det är både ett lokalt och ett regionalt ansvar att ta vara på förutsättningar för tillväxt i olika delar av Västsverige.
Detta förutsätter större regional och lokal handlingsfrihet med befogenheter och stort inflytande över hur tillväxtpolitiken ska utformas och genomföras. Samtidigt har regeringen ett överordnat ansvar för ett levande Sverige. I vissa delar av Västsverige är arbetslösheten låg medan det samtidigt råder fortsatt hög arbetslöshet i några kommuner. I flera mindre kommuner är utbildningsnivån också märkbart låg och känsligheten för konjunkturförändringar är därmed stor. Sammantaget leder detta till slitningar mellan olika geografiska områden i Västsverige.
En viktig uppgift för lokala och regionala aktörer är därför att stärka
utvecklingsmöjligheterna för alla delar av näringslivet för att skapa förutsättningar för nya arbeten. Vi är övertygade om att det på den lokala och regionala nivån finns möjligheter att anpassa politiken efter de förutsättningar som råder. Här finns nödvändig kunskap om den lokala och regionala arbetsmarknaden, näringslivet och infrastrukturen. För att skapa en region i balans krävs skilda åtgärder i olika delar av Västsverige. Det finns stora möjligheter att driva en framgångsrik regionalpolitik. Resurser för en kraftfull regional utvecklings- och tillväxtpolitik finns, men dessa är idag splittrade på olika aktörer. Vi socialdemokrater i Västsverige förutsätter därför att regionförsöket i Västra Götaland kommer att permanentas. Det stärker möjligheten att ytterligare bredda och fördjupa samarbetet med regional utveckling i regionen och tillsammans med Halland.
Vid sidan av offentlig service är tillgången till väl fungerande och tillförlitliga kommunikationer en grundläggande förutsättning för att det skall vara möjligt att bo och leva samt att bedriva näringsverksamhet i Västsverige. Under de kommande åren är det framför allt nödvändigt att förbättra framkomligheten och trafiksäkerheten på de vägar som eftersatts under de senaste åren. Det är också viktigt att bygga bort de flaskhalsar som begränsar trafikflödena i delar av Västsverige.
Även grundförutsättningarna för en fungerande IT-infrastruktur behöver förbättras. Tillgång till bredband och andra telekommunikationer blir en allt viktigare förutsättning för att det skall vara möjligt att arbeta och bo också i glesbygden. En infrastruktur med högkvalitet vad gäller hastighet och kapacitet bör byggas upp i Västsverige för att ge förutsättningar att utnyttja IT som drivkraft för regionalutveckling och konkurrenskraft. Hushåll och företag, oavsett var de finns, ska kunna använda informationstekniken.
Skola, vård och omsorg är de mest grundläggande delarna i det svenska välfärdssamhället. Vi vet också att människor prioriterar god vård och omsorg, bra barnomsorg och skola. Dessa områden har också stor betydelse vad gäller näringslivets samlade utvecklingsmöjligheter och för att människor i Västsverige skall uppleva livskvalitet. Det är därför av yttersta vikt att den kommunala servicen fungerar på ett tillfredsställande sätt i hela Västsverige.
Vi tror att det i framtiden behövs mer samverkan för att få en mer effektiv användning av resurserna. Mindre kommuner har behöv av ökat samarbete med de närliggande för att skapa bättre förutsättningar för vård, skola och omsorg. Den långsiktiga lösningen är emellertid att antalet barn och unga ökar. Det kan ske om det finns förutsättningar till god livsmiljö, tillgång till bra service med bra kommunikationer i de mindre kommunerna.
Skärgårdskommuner och kustboende har särskilda möjligheter och problem som behöver uppmärksammas. Detta är exempelvis att de attraktiva kustsamhällena får orimligt höga kostnadslägen som bidrar till avfolkning, eftersom priserna på fastigheter är alltför höga för åretruntboende. Ett annat är inflyttning av personer som börjar närma sig pensionsåldern och dessutom en stor grupp äldre som vistas långa tider i sina skärgårdshus men som fortfarande är skrivna i sin hemkommun. Det gör att skärgårdskommunerna får överta kostnaderna som de inte kan tillgodoräkna sig, vilket negativt påverkar den kommunala servicen. Effekterna blir att antalet äldre ökar samtidigt som det finns en utflyttning av ungdomar. Det som saknas är familjer i aktiv ålder som behövs för att kunna hålla samhällsservicen på en bra nivå.
Turismen är en av de snabbast växande branscherna internationellt. I Västsverige finns många attraktiva turistområden: Bohusläns skärgård, de stora insjöarna Vänern och Vättern med kuster och skärgårdar, Tylösands havsbad, Västergötlands och Dalslands mångfald av sjöar, vattenleder, skogar, öppna landskap och vänliga småstadsmiljöer.
Vi anser därför att Västsverige ska ha en hög attraktionskraft som turistregion med konkurrenskraftiga och marknadsledande anläggningar och evenemang inom strategiska turistsegment.
Stockholm den 3 oktober 2003 |
|
Monica Green (s) |
|
Peter Jonsson (s) |
Berndt Ekholm (s) |
Rolf Lindén (s) |
Kenneth G Forslund (s) |
Majléne Westerlund Panke (s) |