Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Östersjöcentrum bör placeras på Gotland.
I regeringsförklaringen den 16 september 2003 framhöll statsministern betydelsen av tillväxtmöjligheter i Östersjöregionen. Statsministern anförde:
Med EU:s utvidgning blir våra närmaste grannländer runt Östersjön medlemmar av EU:s inre marknad. Detta ökar kraftigt möjligheterna till handel, investeringar och tillväxt också för Sverige. För att stärka svenskt näringslivs position och möjligheter att bedriva handel i regionen etableras ett särskilt Östersjöcentrum.
Handelsrepresentationen byggs också ut och förstärks i hela regionen. En offensiv satsning på stöd och rådgivning till företag med intresse och potential för handel med Östersjöländerna görs. Kontakterna över Östersjön ska öka också på andra områden, som bekämpning av gränsöverskridande brottslighet och miljösamarbete. Det nordisk-baltiska samarbetet i EU-frågor ska fördjupas ytterligare och en ny Rysslandsstrategi utarbetas.
I historisk tid har Gotland och Visby varit centrum i Östersjön för handel och utveckling. Under Hansatiden bedrevs omfattande handel i Östersjöområdet. Denna handel skapade välstånd och tillväxt. Handelsförbindelserna byggde på samverkan och gränsöverskridande samarbete. Det finns mycket som minner om denna tid – inte minst byggnadsminnen och rika återfunna skatter. Det är därför angeläget att försöka återskapa det goda samarbete och handelsförbindelser som nu blivit möjligt genom Sovjetimperiets sammanbrott. Utvecklingen av EU, som medför att Östersjön i stort blir ett innanhav inom EU, kommer att medföra ökad handel och utveckling i Östersjöregionen.
Den självklara och naturliga lokaliseringen för ett Östersjöcentrum, som statsministern föreslår i regeringsförklaringen, måste vara Gotland.
Genom etablering på Gotland finns de bästa möjligheter att uppnå det som statsministern redovisade i regeringsförklaringen.
För att utveckla kontakterna över Östersjön måste en lokalisering mitt i Östersjön vara det bästa och mest naturliga valet. För bekämpning av gränsöverskridande brottsbekämpning och miljösamarbete måste Gotland anses som den mest lämpliga lokaliseringen. Med Gotland som plattform kommer övervakningen självfallet att bli mer effektiv än varje annan lokalisering.
För närvarande pågår på Gotland en försöksverksamhet mellan olika statliga myndigheter om samordning av övervakning och insatser i området.
Det gotländska näringslivet har de senaste åren varit utsatt för betydande påfrestningar. Det gäller nedläggningen av Flextronics verksamhet i Visby och försvarets neddragningar i Visby och i Fårösund. I samband med försvarsomställningen utlovade regeringen omfattande insatser för Gotland, varvid Fårösund omnämndes särskilt.
Med en lokalisering till Gotland av ett Östersjöcentrum kunde med fördel viss verksamhet förläggas till Fårösund. I Fårösund äger sedan tidigare staten en bra marinhamn och i Fårösund finns även ett väl fungerande skeppsvarv. För att säkerställa övervakning och ingripande mot gränsöverskridande brottslighet i ett havsområde krävs naturligtvis tillgång på fartygsenheter och därmed också behov av baserings- och underhållsmöjligheter. Det krävs också tullnärvaro.
Ett Östersjöcentrum skulle i övrigt bli den kvalificerade och långsiktiga verksamhet som på ett påtagligt sätt säkerställer Gotlands fortsatta utveckling. Det är viktigt att alla regioner i vårt land har möjlighet till utveckling av de naturliga förutsättningarna.
Det mest naturliga för Gotland – mitt i Östersjön – måste vara att ett centrum för tillväxtmöjligheterna i Östersjöregionen.
Stockholm den 6 oktober 2003 |
|
Marietta de Pourbaix-Lundin (m) |