Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om de långsiktiga förutsättningarna för nya kraftvärmeverk.
Västvärlden står inför utmaningen att minska de klimatpåverkande utsläppen och runt om i Europa arbetar man nu för att klara detta. Det finns knappast någon brist på lösningar, inom varje sektor finns redan idag tillgång till en rad olika förnybara eller effektiva energialternativ. De klimatpåverkande utsläppen måste i första hand minskas genom övergång till förnybar energi och genom minskad energianvändning. Men utöver detta bör vi också överväga vilka vinster vi kan göra genom att använda de fossila bränslena effektivare.
En viktig väg att åstadkomma energieffektivisering är att underlätta en utfasning av ineffektiva kondenskraftverk till förmån för effektiva kraftvärmeverk med samtidig produktion av el och värme. Kraftvärme är den förnuftigaste formen av termisk elproduktion. Med kraftvärme skulle man eliminera en stor del av det enorma slöseri som idag förekommer när spillvärme från elproduktion kyls bort till ingen nytta. En stor del av elproduktionen i Europa sker idag i kondenskraftverk med en verkningsgrad på cirka 40 procent, medan kraftvärmeverk har en verkningsgrad på cirka 90 procent.
Där förutsättningarna finns bör vi underlätta byggande av kraftvärme. Sverige har de nödvändiga förutsättningarna för en utbyggnad av kraftvärmen, men förvånansvärt liten andel kraftvärme jämfört med omvärlden. Genom att utnyttja potentialen för kraftvärme i Sverige bidrar vi till att effektivisera energianvändningen i Europa. Tack vare de i Sverige väl utbyggda fjärrvärmenäten är en stor del av investeringarna redan gjorda.
Den på Chalmers tekniska högskola pågående studien Nordleden visar att en kostnadseffektiv reduktion av koldioxidutsläpp åstadkoms genom utveckling av kraftvärmeproduktion sida vid sida med ökad användning av förnybar energi.
Göteborgs kommun har genom det kommunägda företaget Göteborg Energi planerat ett kraftvärmeverk. Den anläggningen skulle ersätta kondensproduktion på elmarknaden och dessutom öka den lokala försörjningstryggheten. De ekonomiska förutsättningarna har dock ansetts vara alltför osäkra för att genomföra projektet. Ett kraftvärmeverk måste konkurrera med lågt beskattad utländsk elproduktion, vilket kräver att ägarna har ett bra beslutsunderlag som bygger på stabila förutsättningar.
I budgetpropositionen föreslås en temporär lättnad för kraftvärme i syfte att göra den konkurrenskraftig på marknaden. Det är dock viktigt att det också ges tydliga och långsiktiga garantier för kraftvärmens konkurrenskraft i syfte att underlätta genomförandet av satsningen på effektiva kraftvärmeanläggningar.
Stockholm den 5 oktober 2003 |
|
Claes Roxbergh (mp) |
Ingegerd Saarinen (mp) |