Motion till riksdagen
2003/04:N304
av Åsa Torstensson m.fl. (c)

Center för innovationer och miljöexport i Västsverige


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om etablering av ett center för innovationer och miljöexport i Västsverige.

Motivering

Ökad företagsamhet är en viktig förutsättning för tillväxt. Det behöver kanske inte understrykas. Ett faktum som ofta glöms bort i sammanhanget är att Sverige idag och i framtiden alltmer bärs upp av en mängd små företag, som inte alltid har kraft att kommersialisera sina produkter på en internationell marknad. Detta är särskilt tydligt på miljöområdet. En mycket stor världsmarknad skriker efter produkter och tjänster på miljöteknikområdet och svenska företag sitter på mycket av den kompetens som behövs. Ändå är Sverige nettoimportör av miljöteknik. Om svenska småföretag fick ett samlat stöd i form av resurser till både utveckling och marknadsbearbetning skulle vårt land kunna bli nettoexportör av miljöteknik.

Regeringen betonar i proposition 2003/04:1, utgiftsområde 24, att initiativ har tagits inom området miljödriven näringslivsutveckling och miljöteknikexport. Det understryks att miljötekniksektorn är ett av framtidens tillväxtområden samt att Sverige har mycket kompetens att bidraga med i sammanhanget. Regeringen framhåller också att samverkan på regional och lokal nivå är avgörande för att lyckas med uppgiften. Ändå väljer regeringen att hänvisa till att Nutek håller/ska hålla i frågorna. Återigen läggs Stockholmsperspektiv på frågor som kräver mobilisering i hela landet.

Det skulle vara angeläget ur flera aspekter att etablera ett center för innovationer och miljöexport till Västsverige. 40 % av all miljöforskning finns redan här. Västra Götalandsregionen bedöms redan idag som en ledande region i Europa inom miljövänlig och resurssnål teknik. Västra Götaland tillhör de större skogslänen och har därför en mycket stor andel forskning, tillverkning och försäljning inom biobränslemarknaden. Pelletsbranschen är ett alldeles särskilt tydligt exempel på detta.

Koncentrationen av kemiföretag till Västsverige är också en fördel i sammanhanget.

Kommunerna i Västra Götaland samt övriga myndigheter bidrar dessutom på ett förtjänstfullt sätt till att sätta miljöprofil på regionen. Exempelvis har de flesta kommuner i Västra Götaland ett mer aktivt Agenda 21-arbete än de flesta kommuner i övriga landet. Sammantaget finns en bred regional samstämmighet kring behov och strategi för regional utveckling.

En mängd aktörer i Västra Götaland arbetar redan specifikt med att förstärka en miljödriven utveckling. Särskilt bör CMF, Cerntrum för miljödriven företagsutveckling, i Borås nämnas. Där har en stor del av Sveriges samlade miljökompetens förts samman som en resursmassor av företag. GAME (Gothenburg Action Management for Environment) är ett annat viktigt exempel där Göteborgs universitet, Chalmers samt övriga högskolor i Västsverige samarbetar med länsstyrelsen, kommunerna, näringslivet och Västra Götalandsregionen för att bättre tillvarata regionens samlade kraft för att bl a hämta hem forskningsresurser från EU. Green Market Sweden i Falköping samt Business Region Göteborg är andra initiativ som stärker Västra Götaland som en kraft på miljöteknikområdet.

Stockholm den 1 oktober 2003

Åsa Torstensson (c)

Claes Västerteg (c)

Birgitta Carlsson (c)

Annika Qarlsson (c)