Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om leveranssäkerhet av el.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om översyn av avreglering av elmarknaden.
Samhället har blivit alltmer sårbart och alltmer beroende av säker elförsörjning.
Elektriciteten spelar en central roll i vårt dagliga liv. Hela den struktur på vilken samhället är uppbyggt vilar på att det finns en god och stabil tillgång på el och att den finns tillgänglig.
Frågan om tillgänglighet är en fråga om leveranssäkerhet. Det är idag elbolagens ansvar att verka för att elleveransen är tryggad och att samhällsmedborgare och företag tryggt kan lita på eltillgången.
Så är inte fallet idag.
Under de senaste åren har vi i vårt land fått erfara innebörden av utebliven eleverans. Det stora avbrottet vid Järvafältet, Stockholm, ledde bland annat till att äldre och handikappade vilka inte har kontinuerligt stöd från kommunen inte klarade av sitt dagliga liv. Detta skedde vid två tillfällen. Vid varje tillfälle drabbades 100 000 människor.
I september 2003 var det ett nytt stort elavbrott som innebar att fem miljoner människor drabbades i södra Sverige och Danmark.
Det finns anledning att ifrågasätta hur bristande investeringar och avreglering av elmarknaden generellt gjort elförsörjningen onödigt känslig för störningar.
Strömavbrott är inte en fråga som enbart berör de regioner i landet som är tätbefolkade. I glesbygden är strömavbrott en del av vardagen. I de flesta fall kommer sig strömavbrotten av att röjningen av kraftledningsgatorna inte sköts på ett korrekt sätt. Träd tillåts växa där de tidigare blev avröjda och lägger sig sedan ner över ledningarna.
Besparingen som kraftledningsbolagen gör när de inte röjer handlar helt enkelt om att de vill göra en större vinst.
Denna vinstmaximering leder till att företag och enskilda människors dagliga liv inte fungerar. Detta är orimligt!
Visserligen behöver inte kunderna betala för nätavgiften men det finns inga regler om ersättning för förstörd mat eller utesluten produktion eller utebliven försäljning.
Kraftbolagen tar inte sitt ansvar. De har i kontrakt med kunder åtagit sig att klara av leveransen av el. På grund av försummelse vad det gäller säkerhetstänkande och frågor rörande underhåll klarar de inte det här.
Riksdagen måste som högsta beslutande organ i Sverige värna såväl om den enskilde medborgaren som om företagens möjlighet till att bibehålla sin produktion.
Den rådande lagstiftningen måste förändras så att elleveranssäkerheten kan garanteras till såväl medborgare som företag.
Stockholm den 29 september 2003 |
|
Börje Vestlund (s) |