Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda vilka åtgärder som krävs för att goda idéer och vetenskapliga landvinningar skall komma medborgarna till del i form av ökad företagsamhet och industriella produkter i vårt land.
Vårt land har en högre utbildning som ligger i framkant inom flera kunskapsområden. Ett sådant område är fotonik, höghastighets- och högfrekvenselektronik. Vi har också mycket kompetens inom området och framgångsrik företagsamhet.
Det är en tillväxtpotential om broar kan byggas mellan utvecklad kunskap på universitet och högskolor och industriell produktion. Det är då arbetstillfällen skapas, infrastrukturen utvecklas och skolor och andra allmänna nyttigheter kan höjas i kvalitet. Just nu kan man uppleva att välfärden nedrustas, besparingar sker och att nya företag bildas alltför sällan. Goda idéer utvecklas men säljs till företag i andra länder.
Det är dags att vända på en destruktiv trend. Det är hög tid att utreda hur goda idéer, utvecklade på våra lärosäten, kan överföras till produkter i industrin och därmed vara till nytta och glädje för medborgarna.
Ett exempel från Östergötland är Acreo som är ett forskningsinstitut som verkar för kommersialisering av idéer kontra grundforskningen. En sådan ”bro” som Acreo utgör med fästen i grundforskning och företagsamhet kräver resurser. Idag finns inte de resurser som motsvarar behovet. Det är angeläget att utreda hur man på bästa sätt kan stödja att nya företag kan bildas med hjälp av t ex ett forskningsinstitut och i olika regioner i landet. Det vore t ex sannolikt en tillgång om något liknande institut fanns i varje region i landet och att varje lärosäte med teknisk forskning också samarbetade med något institut.
Stockholm den 3 oktober 2003 |
|
Yvonne Andersson (kd) |