Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om översyn av dagens statliga kapitalförsörjning till småföretag.
Småföretagens kapitalförsörjningsbehov varierar mellan bransch, företag och perioder. För att vi ska få starka och framtidsorienterade företag krävs kapital i olika skeden av företagandet. Det är mycket viktigt för landets utveckling att det finns tillgång till kapital på marknaden.
Det har under många år visat sig att kapitalsituationen ser mycket olika ut i olika delar i landet och i olika branscher. Det finns relativt gott om kapital för tillväxt i storstadsområden medan det i många regioner i landet och för mindre företag ofta föreligger problem vid anskaffandet av kapital.
I dag finns det flera olika insatser från statens sida vad gäller kapitalförsörjning på olika nivåer. Till exempel har Almi olika nyföretagar- och småföretagarlån, Industrifonden har riskkapital, Nutek har i samarbete med Industrifonden såddkapital till tidiga skeden i företag. Till det kommer att stöd till start av näringsverksamhet (även så kallade starta eget-bidrag) handhas av länsarbetsnämnden. Länsstyrelsen har dessutom vissa stöd/bidrag till småföretag. Det finns även regionala initiativ som kreditgarantiföreningar och industriella utvecklingscentrum (IUC) som har uppsökande verksamhet, produktutvecklingsprojekt, förstudier för avknoppning (UPA-uppdrag) från staten.
Det kan vara svårt för ett litet företag att ha överblick över de möjligheter till lån/bidrag som finns i dag. De flesta lån/stöd har även restriktioner som gör det svårt för de enskilda företagarna att hitta den form som kan passa just dem.
Det är av yttersta vikt att statens kapitalsystem är enkelt och klart för den målgrupp som verksamheten vänder sig till, i detta fall företagare. I dag tycker inte Vänsterpartiet att reglerna är klara och enkla. Det föreligger även ett beslut från riksdagen angående en statlig lånegaranti som antogs hösten 2001 i propositionen En politik för tillväxt och livskraft i hela landet, 2001/02:4. Detta beslut har inte realiserats, utan är allvarligt försenat trots att det är angeläget. Det krävs en ordentlig översyn av de system som finns i dag och en anpassning till dagens verkliga förhållanden för småföretagen i hela landet. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stockholm den 2 oktober 2003 |
|
Gunilla Wahlén (v) |
|
Lennart Beijer (v) |
Lars Bäckström (v) |
Marie Engström (v) |
Siv Holma (v) |