Motion till riksdagen
2003/04:N253
av Annelie Enochson (kd)

Ny rymdstrategi i Europasamarbetet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en offensiv strategisk plan för Sveriges roll i det framtida rymdsamarbetet i Europa utarbetas av Rymdstyrelsen och att rymdbudgeten åtminstone återställs till Sveriges nominella GNP-relaterade andel av Europas rymdverksamhet.

Motivering

Europeiska unionen har börjat inse rymdsystemens betydelse för infrastrukturen i Europa. Alltfler samhällsfunktioner bygger på rymdresurser såsom meteorologi, telekommunikation, miljöövervakning, navigation och forskning. Rymdsystemens betydelse för infrastrukturen bedöms öka i allt snabbare takt i framtiden. Rymdområdet fungerar också som en stark drivkraft och inspirationskälla för teknisk-naturvetenskaplig utbildning och forskning och stimulerar tillblivelse av ny industri. EU har därför tagit fram ett idédokument, ”green paper”, för hur man under EU:s politiska kontroll med ESA som verkställande organ skall stärka Europas insatser på rymdområdet både tekniskt, politiskt och finansiellt i framtiden.

I dagsläget satsar EU-länderna i genomsnitt 15 euro per person och år på rymdverksamhet medan USA satsar 110 euro per person och år. För Sverige ligger motsvarande siffra på 8 euro per person och år.

Det är av största vikt att tillse att Sverige, som sedan många år deltagit i det politiska och industriella samarbetet inom ESA, väl förvaltar sin position och aktivt deltar i utformandet av Europas nya rymdengagemang och de projekt som det resulterar i. Rymdstyrelsen bör därför ges i uppdrag att utforma en offensiv strategi för Sveriges deltagande och att utrymme skapas för att Sverige kan delta i EU:s rymdinitiativ åtminstone i relation till Sveriges GNP-andel.

De första exemplen på projekt inom denna ram är Galileo för satellitnavigation och GMES för Miljö, klimat och säkerhetsövervakning.

Rymdindustrin skapar också många arbetstillfällen och kan bli en växande exportindustri. I Göteborg finns många företag som arbetar med rymdindustrin. Saab Ericsson Space är ett av de största. Omnisys arbetar med apparater både till Odin och SMART-satelliterna och Polymerkompositer med tillverkningstekniker som kan användas till antenner. Alla dessa har gjort utvecklingsprojekt i ESA:s regi. I Västra Götaland finns också Volvo Aero, som gör raketdysor till Arianeraketen. Deras fabrik ligger i Trollhättan. Dessutom finns ett antal underleverantörer i regionen som inte direkt är ”rymdföretag” men som är kapabla att tillverka delar som rymdindustrin behöver.

Stockholm den 2 oktober 2003

Annelie Enochson (kd)