Motion till riksdagen
2003/04:N241
av Ewa Björling (m)

Utbyggnaden av vindkraften


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen beslutar att avveckla planerna på storskalig vindkraftsutbyggnad i enlighet med vad som anförs i motionen.

Motivering

Regeringens planeringsmål för vindkraft är tio Twh för år 2015, en ökning med ungefär 20 gånger dagens som är mindre än 0,4 Twh.

Både i Sveriges kustlandskap, på Öland, Gotland, i Skåne och i fjällvärlden har det pågått och pågår omfattande diskussioner om vindkraften.

Vindkraften har många fördelar, men den lämpar sig bara småskaligt och inte som stora parker. Det är svårt att hålla en jämn elfrekvens på elnätet och det behövs en backup för de dagar det inte blåser tillräckligt. Vindkraftverken är starkt subventionerade och betalar i dag en anslutningsavgift när de ansluts till nätet, men sedan ingenting för drift, underhåll och reinvesteringar i elnätet. De som i stället får betala detta är kunderna, d.v.s. människor som använder el.

Det måste vara en förutsättning av vindkraften såväl som andra etablerade energislag skall kunna klara energimarknadens konkurrens utan subventioner.

Man får inte glömma bort att ställa sig frågan huruvida människor, djur och natur klarar av en sådan stor etablering på ett bra sätt. Att påstå att vindkraft i alla avseenden skulle vara en miljövänlig och oändlig energikälla, och att den som regel inte medför skador på mark och vatten, är att bagatellisera de problem som finns kring lokalisering av verken. Man måste därför ta fram ett vetenskapligt underlag över vindkraftens påverkan på människor, natur och djurliv. Forskning som skall belysa svenska förhållanden är ett krav. Det behövs mer kunskap och en ordentlig kartläggning av de ekologiska effekterna.

Man måste diskutera både finansiering och placering och utformning av vindkraftverk med hänsyn till den enskilda individen. Vi vet alla att vindkraftverk dominerar närmiljön och påverkar landskapsbilden på flera kilometers håll, ger upphov till buller, skuggbildningar och andra olägenheter. Därför är det viktigt att pröva vilka områden, både på land och till havs, som är skyddsvärda och måste undantas utbyggnad. Markägare måste ges möjlighet att själva bestämma vad marken skall användas till, samtidigt som man skall kunna kräva att även övriga intressen tas tillvara på ett bra sätt.

Ytterligare något som borde tas upp är vem som skall genomföra och betala skrotningen av uttjänta verk, främst av den etablering som sker och kommer att ske till havs. Vad händer om förutsättningarna ändras och verksamheten måste avbrytas? Många frågor står fortfarande obesvarade kring uppförandet av vindkraftverk.

Planerna på vindkraftsutbyggnad i stor skala måste stoppas både av miljömässiga, energipolitiska och ekonomiska skäl.

Stockholm den 30 september 2003

Ewa Björling (m)