Motion till riksdagen
2003/04:N240
av Anna Grönlund (fp)

Villkor för småföretag


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att genomföra en översyn över de lagar och regler som påverkar småföretag.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda förutsättningarna för att inrätta s.k. one stop shops med en god regional spridning.

Motivering

Tillväxtfrågorna tycks ligga på allas läppar i dessa dagar. Det är dock långt mellan ord och handling och de åtgärder som föreslås är främst av godo för de stora företagen. Detta trots att vetskapen om att det främst är de små företagen som genererar tillväxt, vilket är en uppfattning som delas av många.

Det har visat sig att ett av de största hindren för tillväxt i småföretag handlar om företagarklimatet, om myndighetskontakter och om krångel och onödig byråkrati. I januari 2003 genomfördes en Temo-undersökning bland svenskarna om företagarklimatet. På frågan ”anser du att företagarklimatet är gynnsamt” svarade endast 20 procent ”ja”. 65 procent svarade ”ogynnsamt” eller ”varken eller”. I undersökningen är det även möjligt att se att bland företagarna själva ser det inte heller bättre ut. Bland de som dagligen känner hur företagarklimatet är svarar endast åtta procent att klimatet är gynnsamt. 91 procent av företagarna hävdar motsatsen!

Det är anmärkningsvärda resultat som undersökningen kommer fram till, men givetvis kan även företagarklimatet läsas av i siffror om nystartade företag eller företag som expanderar. Även där är det dyster läsning.

En annan färsk undersökning gjord av Demoskop visar att småföretagen upplever myndighetskontakter som ett mycket besvärligt och tidskrävande inslag. De har låg tilltro till myndigheterna och tror att små företag blir sämre behandlade än stora företag. Enbart 13 procent av de små företagen tror att myndigheterna behandlar stora och små företag på samma sätt. Många småföretagare upplever att det är viktigt att känna handläggaren för att en ansökning ska behandlas positivt och åtta av tio småföretagare tror att besluten fattas till de små företagens nackdel.

Maktlösheten är stor

Samtidigt som småföretagarna drunknar i lagar och regler, det finns 20 000 A 4-sidor med olika lagar som rör just småföretagare, så känner de att alla inte är lika inför lagen. Men maktlösheten är till och med större än så. Sju av tio småföretagare känner sig dessutom osäkra på hur man ska gå tillväga för att överklaga ett beslut och inte mer än 16 procent vet att det är möjligt att få rättelse om man blivit felaktigt behandlad av en myndighet.

Det finns stora skillnader i företagarklimatet beroende på vilken ort som småföretagaren verkar på. Ibland kan det vara lättare att flytta verksamheten till grannkommunen än att få igenom tillståndet i hemkommunen. Handläggarna är ofta omedvetna om småföretagandets regler och villkor. Få småföretagare upplever att handläggarna behandlar dem på ett bra sätt; var fjärde småföretagare upplever att handläggarna har en positiv attityd.

Att minska den byråkratiska börda som drabbar småföretagarna är helt nödvändigt för att få fart på tillväxten i Sverige. Ett genomsnittligt svenskt företag betalar 30 000 kronor per år och anställd för all den byråkrati som drabbar företagen. Nu måste krafttag tas för att minska denna börda drastiskt!

Det är även nödvändigt att den lagstiftning som rör småföretagare är utformad på ett sådant sätt så att reglerna är tydliga och förutsägbara. Det kan inte vara så att småföretagarna tvingas ”sitta i knät” på handläggaren utan istället skall det vara så att den enskilda småföretagaren skall veta vilka krav hon kan ställa på den ansvarige.

Ett sätt att förenkla för företagare och förbättra företagarklimatet skulle vara att införa så kallade one stop shops med en god regional spridning. På dessa kontor skulle det finnas värdar som tog hand om företagarens ärende och såg till att driva detta genom byråkratin och på så sätt skulle den enskilda företagarens myndighetskontakter drastiskt minska. Detta kombinerat med en rejäl översyn av den byråkratiska börda som drabbar företagen skulle leda till goda förutsättningar för en ökad tillväxt i hela landet.

Stockholm den 30 september 2003

Anna Grönlund (fp)