Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utmaningsrätt.
Offentliga tjänster kan produceras av fler än enbart offentliga monopol. Det är därför angeläget att fler producenter ges tillträde till den offentliga sektorn. Det finns en rad områden inom den offentliga sektorn där det är lämpligt att utomstående producenter kommer in. Det kan handla om allt från parkskötsel till förskolor. Det viktiga är att myndighetsutövning kvarstår i offentlig regi.
Inte alla kommuner i Sverige tillåter alternativ inom den offentliga sektorn. För många små företag är den lokala marknaden viktigast. Och därför är det mycket angeläget att just denna marknad öppnas för lokala tjänsteproducenter.
Ett sätt att öppna de lokala marknaderna kan vara att införa utmaningsrätt. Utmaningsrätten innebär att företag har rätt att utmana kommuner och landsting om drift av offentlig verksamhet eller delar av verksamheten. För småföretag skulle en sådan utmaningsrätt innebära att de med rätt pris och kvalitet skulle kunna konkurrera ut ett offentligt monopol och genom detta överta skötsel och drift av offentlig verksamhet.
Genom utmaningsrätt stärks företagen på den lokala marknaden samtidigt som de ges möjlighet att bedriva offentlig verksamhet på entreprenad. Detta gynnar såväl det lokala näringslivsklimatet som den lokala arbetsmarknaden. Dessutom innebär utmaningsrätt att tjänster inom den offentliga sektorn utförs på ett sätt som genererar största möjliga nytta för kommuninnevånarna för minsta möjliga summa skattemedel.
Utmaningsrätt skulle kunna vara ett inslag för att höja tillväxten i Sverige. Med anledning av detta bör därför en utredning tillsättas som ser över hur utmaningsrätt skulle kunna införas.
Stockholm den 1 oktober 2003 |
|
Anna Grönlund (fp) |