Motion till riksdagen
2003/04:N238
av Patrik Norinder och Henrik Westman (m)

Naturgas i Mellansverige


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tillgång till naturgas i Mellansverige.

Behov av ny energitillförsel

Ökningen av elanvändningen i kombination med de nästan obefintliga investeringarna i ny elproduktion riskerar att leda till flera problem. Om inga investeringar i ny, effektiv elproduktion genomförs kommer beroendet av importerad kolkraft att öka. Vidare ökar risken för effektbrist i elsystemet. Dessutom kommer elpriserna att öka, vilket allvarligt skadar konkurrenskraften för basindustrin.

Statens energimyndighet har i rapporten ”Marginal elproduktion och CO2-utsläpp i Sverige” (2002) visat att Sverige kommer att använda kolkraft från ineffektiva kondenskraftverk som marginal elförsörjning under det kommande decenniet. Detta är beklagligt från miljösynpunkt och ger oss ett gott skäl att underlätta byggandet av ny, effektiv elproduktion som ökar utbudet på elmarknaden.

Till viss del kan ny elproduktion komma från biobränsle. Men Sverige behöver också andra komplement när det gäller bränslen. Skogsstyrelsens generaldirektör har nyligen varnat för att den svenska skogen i framtiden inte kommer att räcka till både skogsindustrins råvaruförsörjning och ett ökat uttag av biobränslen. Redan i dag finns en skadlig konkurrens om skogsråvaran som lett till flera nedläggningar inom träskiveindustrin. Massabruken ser också med oro på sin råvaruförsörjning sedan värmeverk börjat köpa upp rundvirke för förbränning. Detta visar att Sverige behöver ett bättre utbud på bränslemarknaden.

Tillgång till naturgas

Sydvästra Sverige har i dag en konkurrensfördel genom att ha tillgång till naturgas på energimarknaden. Nyligen har en utbyggnad av naturgasnätet till småföretagarbältet kring Gislaved och Gnosjö färdigställts. Detta har inte bara stärkt småindustrin i västra Småland genom ökat utbud och bättre konkurrens på bränslemarknaden, utan det har också möjliggjort etablering av tankstationer med billig och miljövänlig fordonsgas i såväl Gislaved som Gnosjö.

Nyligen inleddes en liknande utbyggnad av naturgasnätet i Bohuslän norr om Göteborg. Samtidigt står det klart att det småländska naturgasnätet med all sannolikhet kommer att förlängas till Jönköping. Detta innebär att allt fler av företagen i Götaland får tillgång till naturgas.

Mellansverige saknar dock tillgång till naturgas. På sikt kan detta bidra till en svagare industriell utveckling i Mellansverige jämfört med konkurrerande regioner. Ett dåligt utbud på energimarknaden leder generellt sett till högre priser och sämre villkor för köparna.

För vissa typer av industriella processer spelar det lokala energiutbudet en stor roll vid investerings- och etableringsbeslut. När det gäller produktion som kräver tillgång till gasformiga bränslen kan tillgången till ett utbyggt naturgasnät vara av avgörande betydelse för sådana beslut. Men även för annan industri har naturgasen fördelar som kan vara styrande vid viktiga beslut.

I Mellansverige finns stråk med tung industri genom bland annat Gävleborgs och Dalarnas län, där många företag har ett intresse av att naturgas blir tillgänglig. Vissa kommuner i detta område har ett mycket stort beroende av energiintensiv industri, t ex Hofors och Borlänge.

Företagen Stora Enso Kvarnsveden och SSAB Tunnplåt har öppet visat sitt intresse för naturgas i produktionen. Tillsammans med det kommunägda företaget Borlänge Energi har de genomfört en studie som visar på klara miljö- och kostnadsfördelar med naturgasanvändning i kraftvärme och industriprocesser i Borlänge.

Tidigare har det också genomförts utredningar i Stoseb Gas regi som visar på stora fördelar med ett gasnät som berör Storstockholmsområdet.

Naturgas för bättre miljö och högre verkningsgrad

Naturgasens egenskaper gör den till ett attraktivt energislag inom flera olika sektorer. Den är enkel att hantera, den har hög verkningsgrad, den är lättreglerad, den är ren och den bidrar med mindre koldioxidutsläpp än kol och olja. Naturgasen transporteras i ledning och belastar inte vägnätet. Den levereras till kunden samtidigt som den används och kräver därför ingen kapital- och utrymmeskrävande lagring hos kunderna.

I kraft- och värmeproduktion ger naturgas stora fördelar. I Mellansverige används fortfarande en del kol och olja för el- och värmeproduktion. En konvertering till naturgas skulle ge en rad fördelar. I jämförelse med andra bränslen ger naturgas en hög verkningsgrad och ett högt utbyte av el vid kombinerad kraft- och värmeproduktion. Jämfört med biobränslen blir elproduktionen nästan dubbelt så stor vid samma fjärrvärmeunderlag. Därför är naturgas-kraftvärmeverk likvärdiga med biobränsle-kraftvärmeverk från koldioxidsynpunkt. Ju mer el kraftvärmen producerar, desto större mängd kolkraft kan ersättas på elmarknaden.

Mellansverige skulle även kunna dra andra fördelar av naturgas. Användning som miljövänligt fordonsbränsle har redan nämnts. Gasfordon ger låga partikelutsläpp och bullrar mindre, vilket gör dem lämpliga i storstadsmiljöer.

Genom att konvertera stadsgasnätet i Stockholm till naturgas skulle dagens stadsgasproduktion med naftaolja kunna ersättas, vilket skulle minska oljetransporterna genom skärgården.

Ett utbyggt naturgasnät och en ökad användning av gasteknik leder vidare till nya, hållbara energilösningar. I första hand underlättar en naturgasinvestering en ökad användning av biogas. I Sydsverige sker redan i dag inblandning av biogas i naturgasnätet.

Dessa och flera andra skäl talar för att Sverige bör ompröva inställningen till naturgas. Energipolitiken bör formuleras så att utbyggnad av naturgasnät på kommersiella grunder i Mellansverige välkomnas.

Stockholm den 1 oktober 2003

Patrik Norinder (m)

Henrik Westman (m)