Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att kraftfullt påskynda arbetet för att undanröja hinder för integration, företagande och utveckling i Öresundsregionen.
Det finns en enormt stor potential för tillväxt och utveckling i Öresundsregionen. I hela Skåne och hela Själland finns en tro på och förhoppning om vad regionen gemensamt kan åstadkomma. Det finns goda exempel på ökad integration och utbyte över sundet såsom Medicon Valley och Kulturbron samt att fler väljer att bosätta sig på ena sidan och arbeta på andra.
Tyvärr kan inte de stora förhoppningarna om utveckling, integration, företagande och tillväxt infrias förrän ett antal barriärer och hinder för Öresundsintegrationen eliminerats. Många problem kan till en början tyckas bagatellartade, men ett stort antal små problem blir snart ett oöverstigligt hinder.
Det är fortfarande komplicerat och besvärligt att anställa medarbetare från andra sidan sundet. Den administrativa belastning som det innebär att anställa en ”Öresundsmedarbetare” avhåller många från att överhuvudtaget våga språnget. Detta område berör både skattesystemet och arbetsmarknadssystemet lika väl som socialförsäkringssystemet. Många av dagens skatterelaterade barriärer kan hänföras till sammanblandning av respektive lagstiftningkomplex. Vissa svåra barriärer kräver förändring av lagstiftningen, men många kan förändras genom en ändrad tillämpning av reglerna.
I denna motion tas några få hinder för Öresundsintegrationen upp, men det finns många fler. Regeringen har påbörjat arbetet med att avskaffa gränshinder under sitt ordförandeår i Nordiska ministerrådet. Men det finns mycket kvar att göra:
Skatteavdrag för broavgifter. Inga avdrag medges för personer som är bosatta i Sverige och som pendlar till Danmark och medges bara vid några tillfällen för personer bosatta i Danmark som pendlar till Sverige.
Avdrag för pensionsförsäkring. En person bosatt i Sverige som arbetar i Danmark, eller omvänt, får inte göra avdrag för inbetalning till svensk pensionsförsäkring.
Pensionspoäng. Poäng går förlorad vid kortare arbetsperioder än ett år i grannlandet.
Föräldrapenning och barnomsorg. Längre barnledighet i Sverige än i Danmark och förskolor i Sverige garanterar inte plats för barn under ett år vilket skapar problem för föräldrar som arbetar i Danmark men bor i Sverige.
Stora skillnader när det gäller rabattsystemen på Öresundstågen för svenska och danska studenter. Danska staten subventionerar de danska studenternas resor men det gör inte den svenska. Skånetrafiken subventionerar resor för svenska studenter men inte i samma utsträckning som Danmark.
Mycket byråkrati kring sjukförsäkringar, med t.ex. anmälningar, vilket gör processen svåröverskådlig och långsam.
Telefonkostnader. Det är nio gånger dyrare att ringa till Danmark från Skåne än tvärtom med Telia.
Överföring av pengar mellan länderna. Dyrt och tidsödande i synnerhet vad gäller mindre belopp.
Dankort kan bara fås om hela lönen går in på ett konto i Danmark (med vissa undantag).
Portokostnader. Det är dyrare att skicka brev till Köpenhamn från Malmö än det är från Malmö till Norrland.
Stockholm den 30 september 2003 |
|
Johan Linander (c) |