Motion till riksdagen
2003/04:N230
av Eva Flyborg (fp)

Institutet för kvalitetsutveckling


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att säkerställa basfinansieringen för Institutet för kvalitetsutveckling (SIQ).

Motivering

Sveriges konkurrenskraft är i hög grad beroende av en systematisk och ständig förbättring av varor, tjänster och processer. Ett effektivt kvalitetsarbete kräver målmedvetenhet, uthållighet och kunskap. Arbetet underlättas om det finns en allmänt utbredd medvetenhet om kvalitetsbegrepp och god kunskap om kundorienterad verksamhetsutveckling.

Utifrån detta behov bildades 1986 Nationalkommittén för Svensk Kvalitet med Prins Bertil som ordförande. 1990 formades Intressentföreningen Kvalitetsutveckling som i november samma år slöt ett avtal med regeringen om bildandet av Institutet för Kvalitetsutveckling – SIQ. Institutet övertog då från Nationalkommittén den övergripande uppgiften att aktivt bidra till kvalitetsutvecklingen i alla delar av det svenska samhället.

SIQ:s status som nationellt centrum har inneburit att institutet kunnat bygga upp goda kontakter i Sverige och utomlands. Erfarenhetsutbyte och kunskapsförmedling har ökat våra möjligheter att ytterligare bidra till utvecklingen i Sverige.

En enig riksdag uttalade i december 2000 (2000/01:NU01):

Utskottet anser att den typ av verksamhet som SIQ bedriver är viktig ur ett näringspolitiskt perspektiv. Likaså menar utskottet att formen för verksamheten, som karakteriseras av att företag, organisationer och förvaltningar samverkar, har en effektiv utformning. Utskottet ser det därför som angeläget att verksamheten även i fortsättningen skall kunna erhålla statligt stöd för sin basfinansiering och att detta bör klargöras.

Uttalandet gäller fortfarande, men några åtgärder från statens sida för att säkerställa SIQ:s finansiering har trots uttalandet inte vidtagits. Tvärtom har det statliga bidraget helt uteblivit under 2001 och 2002. SIQ har därmed ett strukturellt underskott som nu allvarligt hotar verksamheten och institutets hela existens.

Detta är inte i linje med det av riksdagen tidigare fattade beslutet. Regeringen måste därför agera så att lämplig myndighet får i uppdrag att säkerställa basfinansieringen för SIQ. Detta brådskar då underskottet påverkar hela verksamheten.

Stockholm den 30 september 2003

Eva Flyborg (fp)