Motion till riksdagen
2003/04:N223
av Bengt-Anders Johansson och Magdalena Andersson (m)

Naturgasförsörjning


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om naturgasens fördelar.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om fortsatt utbyggnad av naturgasförsörjningen norr om Gislaveds kommun.

Motivering

Goda erfarenheter av användningen med naturgas har lett till en successiv utbyggnad av naturgasnätet i Sverige. I de områden i västra Småland och i övrig Gnosjöbygd där naturgasen har varit tillgänglig, har den mindre industrin kunnat tillgodogöra sig de fördelar tillgången på naturgas har inneburit.

Vi vet att utbudet av energi är en av de faktorer som kan ha avgörande betydelse för beslut om satsningar. Tillgången till naturgas förbättrar förutsättningarna för nyetablering och vidareutveckling av företag och industrier. Tillverkningsprocesserna inom industrin kräver inte bara stora mängder energi, utan har ibland specifikt behov av gasformigt bränsle. Tillgången till naturgas skapar därför en mer flexibel och lättanpasslig företagsmiljö.

Naturgasen har visat sig ge konkurrensmässiga fördelar, vilket blir uppenbart vid jämförelser mellan den svenska marknaden och den europeiska. Tyskland lutar sig i dag i allt större utsträckning mot naturgas som energikälla. Den höga verkningsgraden innebär att den tyska industrin kan få betydande energieffektiviseringar och därmed en konkurrensfördel. De miljövinster som följer med naturgas ger dem också en fördel gentemot länder och industrier som inte kan uppvisa en lika effektiviserad energisektor.

Erfarenheterna visar att en ökad naturgasanvändning främst har ersatt kol, olja och gasol. Det har lett till en minskning av utsläppen av många miljö- och hälsopåverkande ämnen. Naturgasen är en mycket ren energikälla och medför inga utsläpp av sot, stoft eller tungmetaller. Det gör också att naturgasanvändning bidrar till en förbättrad arbetsmiljö hos industriföretag som har valt att använda sig av den.

Naturgas ger möjlighet till högre elutbyte i ett kraftvärmeverk jämfört med alternativen. Kraftvärme baserad på naturgas kan ersätta kolkraft, vilket leder till avsevärt minskade utsläpp av koldioxid. Forskningsprojekt som genomförts på Chalmers tekniska högskola har visat att det finns lönsamhet för fjärrvärmen att öka sina marknadsandelar i Norden de kommande decennierna, eftersom kraftvärmen är så resurseffektiv.

Vi ser hur energimarknaderna i allt större utsträckning integreras med varandra, och i snabbare takt. EU rör sig successivt mot en allt friare marknad och större handelsutbyte över gränserna. Denna utveckling driver också på skiftet från olja till naturgas. Sverige står emellertid fortfarande delvis utanför denna utveckling. Naturgasnätet sträcker sig i dag från Spanien till sydvästra Sverige, men inte längre. Industriregionerna i mellersta Sverige är därmed i princip ensamma inom EU om att sakna kontakt med övriga Europas naturgasförsörjning.

Det finns således starka skäl för att fortsätta utbyggnaden av naturgasnätet norr om Gislaved. Det kräver att staten skickar tydliga signaler om att naturgasen är en viktig del av det samlade energiutbudet. Det betyder inte att staten behöver ägna sig åt detaljreglering, utan helt enkelt om att tillse att spelreglerna för det svenska näringslivet är likvärdiga konkurrenternas.

Det handlar om att ge goda förutsättningar för fortsatt utbyggnad av naturgasnätet och att skapa ett energiskattesystem som inte gynnar utländska energislag med dåliga miljöegenskaper framför inhemsk ren elproduktion. Det handlar om att upprätthålla långsiktiga, stabila och transparenta villkor för energiproduktionen i Sverige. Det kommer i sin tur att borga för att svenskt näringsliv kan utveckla den mångfald och kvalitet som i längden är förutsättningen för hela den svenska välfärden.

Stockholm den 29 september 2003

Bengt-Anders Johansson (m)

Magdalena Andersson (m)