Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att underlätta tillväxt i regioner med basindustri.
Sverige behöver en bättre politik som tryggar fortsatta investeringar i den för Sverige så viktiga basindustrin. Att vi har ett bra företags- och skatteklimat som underlättar sådana investeringar är viktigt för hela Sverige eftersom 25 procent av exportinkomsterna kommer från basindustrin.
Särskilt viktigt är det för regioner där basindustrin spelar en stor roll för sysselsättningen och den industriella strukturen. Området mellan Trollhättan och Vänersborg är ett sådant exempel, där företaget Vargön Alloys bidrar till såväl sysselsättning som överskottsvärme till närområdet.
Vargön Alloys är en av Europas största tillverkare i sin bransch. Att få behålla ett sådant företag i Västra Götaland är viktigt för regionens ekonomi och borde vara ett självklart mål för närings- och energipolitiken. Kärnkraftavvecklingen och den effektskatt på kärnkraften som Sverige är helt ensamt om hotar dock investeringsklimatet i Sverige för företag som Vargön Alloys. Effektskatten är en skatt på befintlig, svensk elproduktionskapacitet och måste betalas oavsett om en reaktor är i drift eller inte. Skatten innebär på detta sätt en extra kostnad för kärnkraftsel på ca 2 miljarder kronor om året, kostnader som på ett eller annat sätt måste betalas av bland annat svensk basindustri.
Om effektskatten inte tas bort hindras nödvändiga investeringar för att trygga driften av befintliga reaktorer i Sverige. För basindustrins del är detta knappast något som underlättar framtida investeringar.
Kärnkraftsavvecklingen och effektskatten, som hotar kärnkraften, har också en miljöpolitisk sida. På senare år har Sverige fått det allt svårare att upprätta bilden av föredöme på miljöområdet. Skälet är den påbörjade avvecklingen av den rena kärnkraften – den energiproduktion som en gång gjorde det möjligt för Sverige att vara en föregångare när det gäller minskad försurning och minskad klimatpåverkan.
Västra Götaland behöver fortsatta investeringar i basindustrin. Dessa kan äventyras om det finns kostnader i Sverige som industrin kan slippa på andra håll. Det viktiga är att underlätta för arbete och tillväxt i regioner med tung basindustri. Kärnkraften och frågan om effektskatten på kärnkraft måste därför hanteras så att det främjar en positiv utveckling.
Stockholm den 26 september 2003 |
|
Elizabeth Nyström (m) |
Anita Sidén (m) |