Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av regelförenklingar för det svenska nyföretagandet i syfte att skapa bättre villkor för entreprenörer i Sverige.
Det svenska nyföretagandet går kräftgång och minskar. Svenska folkets förmåga och lust att skapa något ofta, ur ingenting, är förhoppningsvis obruten, men administrativa hinder och brist på positiva incitament har lagt en mörk skugga över denna ödesfråga för Sveriges framtid.
I en nyligen publicerad undersökning gjord av Global Entrepreneurship Monitor (Gem) där entreprenöriella aktiviteter jämförs i 37 länder hamnar Sverige först på 31:a plats. Detta placerar Sverige sist bland de nordiska länderna.
I Sverige har den entreprenöriella aktiviteten minskat kraftigt. Sverige är inte ensamt om denna minskning, men tillhör de länder som minskat mest.
Nyföretagandet minskar över hela landet inte minst i traditionellt starka företagarbygder.
Nu krävs krafttag för att åstadkomma rimliga villkor för nyföretagande. Regeringen har tidigare genom Simplexutredningen aviserat borttagande av regler och förenkling av regler. Det praktiska resultatet är mycket nedslående.
Regeringen har genom en av sina företrädare utlovat att det skall bli enklare, viktigare och roligare att vara småföretagare. Samtidigt ökar antalet regler som berör företagandet snabbare än andra regler och kostnaderna för småföretagen för att hantera myndighetskontakter och olika former av redovisning har ökat snabbt.
Enligt en undersökning som Statskontoret publicerade 1999 finns det 75 myndigheter som samlar in uppgifter från företag där man använder 1 150 olika blankettyper.
Enligt en rapport från OECD ger svenska företag myndigheterna låga betyg när det gäller att samråda. I en internationell jämförelse ligger Sverige nära bottenläget.
Enligt en undersökning som OECD gjorde år 2001 är kostnaderna för att administrera regelverket inom skatte-, arbetsmarknads- och miljöområdena betydande:
30 000 kronor per anställd och år för företag med mellan 1 och 19 anställda
6 000 kronor per år och anställd för företag med mellan 50 och 500 anställda
Nu krävs praktiska förslag som förenklar regelsystem och skapar positiva incitament för de människor som vi alla är så beroende av, entreprenörer och innovatörer som ofta skapar något ur intet. Det krävs konkreta förslag snarare än vidlyftiga utfästelser för att stimulera och lyfta den kreativitet som vi i grunden har så mycket av i Sverige.
Stockholm den 22 september 2003 |
|
Ulf Sjösten (m) |