Motion till riksdagen
2003/04:N201
av Rolf Gunnarsson (m)

Utlokalisering från Stockholm


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utlokalisering av statlig verksamhet från det överhettade Stockholm.

Motivering

Då man ibland lyssnar på debatten i riksdagen kan man tro att Sverige endast består av Stockholm, Stockholm och så Stockholm!

Trängselavgifter för att lösa trafikproblemen. Bostadsproblem och omöjligt att få tag på bostäder till rimliga priser. Ungdomen kan inte hitta bostäder för att studera.

Nästan varje dag finns det rubriker av något slag om exempel på överhettning i Stockholm. Det är bl.a. statliga verksamhetschefer som beklagar sig över problemen att hitta bra lokaler i Stockholm och dessutom bra lokaler till rimliga priser. Den personal som sedan skall rekryteras till Stockholm hittar inga lägenheter att bo i – eftersom hyreskostnaden skjutit i höjden på ett sätt som måste sägas vara orimligt.

För några år sedan fördes det en het debatt om och en inriktning på att flytta ut statliga verk till orter utanför överhettade storstäder främst då Stockholm.

Men den debatten tycks ha tystnat. Ett svar på varför debatten tystnat är att riksdagen består av en majoritet – som kommer från Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Befolkningsminskningar i länen norr om Uppland gör att antalet riksdagsledamöter från dessa län också minskar och ”storstads­ledamöternas” dominans tilltar.

Det måste vara en lösning att vissa statliga myndigheter lämnar Stockholm och flyttar till andra orter med bra kommunikationer.

Det finns ju en färsk kartläggning från Glesbygdsverket som avslöjar att de principer som vi i riksdagen lagt fast inte följs. Av de 88 myndigheter som bildats eller ombildats de senaste tio åren har 66 procent lokaliserats till Stockholm. Denna centralisering rimmar illa med riksdagens målsättning att låta regionalpolitiska hänsyn påverka besluten när olika verksamheter skall placeras.

Jag vill påpeka, precis som Glesbygdsverket gör i sin kartläggning, att arbetsmarknadsutskottet i ett betänkande 1996 slog fast att myndigheter i första hand bör placeras i länscentrum eller i anslutning till regionalpolitiska stödområden.

Jag kommer från ett län (Dalarna) som bara ligger drygt två timmars tågresa från/till Stockholm. Bland vissa i huvudstaden pratas det som om Falun och Borlänge, för att ta två av 15 dalakommuner som ett exempel, ”ligger oändligt långt ifrån Stockholm”. Flygtiden från Dala Airport i Borlänge till Arlanda är 20–25 minuter.

Avesta och Hedemora kommuner ligger knappt två timmar från huvudstaden. Avesta och Hedemora kommuner ligger alltså bra till för att lokalisera ut statlig verksamhet. OK/Q8 i Sverige – med en alert företagsledning – har bl.a. insett detta och har lokaliserat viss verksamhet till Avesta. Rapporterna från den rekryteringen säger att man där hittat mycket kompetent och bra personal.

En lösning för att minska överhettningen i Stockholm – och ett slag för att få också andra delar av landet att leva vidare – är att flytta ut statlig verksamhet från Stockholm. Detta även om inte 100 procent av personalen vill det.

Det går ju att jämföra restiden för en bilpendlare från någon av Stockholmsförorterna med en tågresa till exempelvis södra Dalarna.

De rekreationsmöjligheter som kan erbjudas ”på landet” liksom boendemiljön måste också vägas in.

Allt är inte Stockholm, Göteborg och Malmö!

Stockholm den 16 september 2003

Rolf Gunnarsson (m)