Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av hållbar same- och rennäringspolitik.
Riksdagen och regeringen har slagit fast att samerna är ursprungsfolk i Sverige och att rennäringen är grunden för den samiska kulturen. Ramen och inriktningen för den statliga same- och rennäringspolitiken kan således sägas vara fastlagd.
Samtidigt återstår att i praktisk politik omsätta denna principiella grund genom förändrad lagstiftning och genom övrigt reformarbete.
Underlag för detta reformarbete finns i betänkanden av statliga utredningar, som efter remissbehandling ligger på regeringens bord.
Samerna – ett ursprungsfolk i Sverige (ILO:s konvention 169), SOU 1999:25
En ny rennäringspolitik (Rennäringspolitiska kommittén), SOU 2001:101
Sametingets roll i det svenska folkstyret, SOU 2002:77
För närvarande arbetar två utredningar med viktiga delar av en reformerad statlig same- och rennäringspolitik. Den ena utredningen, Gränsdragningskommissionen (Jo2002:01), behandlar gränserna för utövandet av och innehållet i renskötselrätten. Utredningen ska vara klar till den 31 december 2004. Den andra utredningen, Jakt- och fiskerättsutredningen (Jo2003:01), ska till den 1 december 2005 klarlägga ”så långt det är möjligt” innehållet i samernas/ samebyarnas respektive statens och markägarnas jakt- och fiskerätt.
Härutöver pågår en utredning om en nordisk samekonvention. Sverige och Norge förhandlar om en ny renbeteskonvention som ska ersätta 1972 års konvention.
Det är nödvändigt och i tiden angeläget med en reformerad same- och rennäringspolitik. Denna reform kan dock inte bli föremål för en samlad proposition och beslut i riksdagen förrän pågående utredningar är färdigställda. Detta kan i praktiken ske först efter 2006 års val med hänsyn till remissbehandling m.m.
Därmed uppstår ett politiskt vakuum och det är ett dilemma. Förväntningar på reformer måste mötas av en ordning för dialog och samverkan mellan staten och samerna. Frågan har också uppmärksammats av FN:s rasdiskrimineringskommitté (CERD) och senast av Europakommissionen mot rasism och intolerans (ECRI) år 2002. Den rådande situationen ställer krav på ett politiskt initiativ. Regeringen bör snarast tillskapa ett beredningsorgan under sameministerns ledning. I detta bör ingå representanter för Sametinget och Samernas Riksförbund och i övrigt med parlamentariska inslag.
Uppdraget bör vara att
göra en samlad bedömning av reformarbetet och vid behov initiera framtagande av kompletterande underlag,
lämna förslag till möjliga delreformer i avvaktan på ett senare samlat förslag,
följa pågående utredningsarbete och då framför allt Gränsdragningskommissionen och Jakt- och fiskerättsutredningen,
i övrigt bereda underlag för en samlad proposition om den statliga same- och rennäringspolitiken så att den kan behandlas av riksdagen snarast möjligt efter 2006 års val.
Den föreslagna ordningen ska så långt som möjligt säkerställa att det inte, när pågående utredningar har lagts fram, uppstår en situation där tidigare framlagda förslag anses behöva överarbetas genom nya utredningar och med ytterligare tidsutdräkt.
Ett gemensamt beredningsarbete kan också ses som en uppföljning av den inledda försoningsprocessen och det ligger i linje med partikongressens beslut 2001 och med partiets samepolitiska program.
Stockholm den 7 maj 2004 |
|
Per Erik Granström (s) |