Motion till riksdagen
2003/04:MJ53
av Marie Wahlgren m.fl. (fp)

med anledning av prop. 2003/04:124 En hållbar svensk politik i fråga om valar


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att finna bättre former för att samråda och informera riksdagen avseende Sveriges agerande i IWC.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förbättra samordningen av valpolitiken på EU-nivå.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att utreda EU:s åtgärder för att skydda småvalar och tummelbestånd i Östersjön.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förlägga ett marint miljöforskningsinstitut i Östersjöområdet.

Sverige och valpolitiken

Folkpartiet anser att Sveriges valpolitik skall baseras på skyddet av hotade arter samt att kraven på en etisk jakt, som inte orsakar djuren onödigt lidande, uppfylls.

På grund av olika omständigheter lyckades den svenska regeringens representanter vid IWC:s (International Whaling Commission) sammanträde den 14 oktober 2002 i Cambridge tillstyrka Islands anslutning till den internationella valfångstkonventionen. Det senare var kopplat till en medföljande reservation som skulle innebära att Island skulle tillåtas att bedriva kommersiell valfångst från år 2006. Något som helt bryter mot den traditionella svenska linjen i valpolitiken. Frågan om Sveriges agerande gällande Islands medlemskap i IWC har också varit föremål för granskning och förhör i riksdagens konstitutionsutskott. De borgerliga partierna liksom Miljöpartiet kritiserar i en reservation, betänkande 2002/03:KU30, miljöministerns agerande.

Av den anledningen är det välkommet att man genom denna proposition 2003/04:124 ”En hållbar svensk politik i fråga om valar” åter klargör Sve­riges grundinställning i denna fråga. Propositionen innehåller dock inga påtagliga förslag på förändringar gällande hanteringen av valfrågor inom respektive berörda departement. Folkpartiet anser att det är viktigt att regeringen stärker det organisatoriska samarbetet mellan t.ex. Utrikesdepartementet och Miljödepartementet. Regeringen bör också finna bättre former för att samråda och informera riksdagen när det gäller Sveriges agerande i IWC.

EU och valpolitiken

EU är inte medlem i IWC. Det finns idag inte heller något officiellt samarbete mellan EU:s medlemsstater i valfrågan. Detta får till följd att EU inte kan utnyttja sin ställning som internationellt och politiskt viktig aktör. Vi anser därför att EU bör förbättra och fördjupa samarbetet i denna fråga. Vi anser också att EU bör ta ett särskilt ansvar för diskussionerna med Eftalandet Norge då Norge bedriver kommersiell valfångst trots att detta är förbjudet enligt IWC.

EU:s ministerråd har lagt fram ett förslag som syftar till att minska bifångsterna av småvalar. Förslaget innebär bland annat att man vill förbjuda användningen av drivgarn samt att man skall börja använda s.k. ljudskrämmor, för att småvalar och tumlare inte skall riskera fastna i fiskarnas drivgarnsnät. Regeringen föreslår i denna proposition att Sverige bör förbjuda fiske med drivgarn i Östersjön fr.o.m. 2008 och införa ljudskrämmor i vissa fiskeområde längs sydsvenska Östersjökusten samt skapa system för övervakning av bifångster i såväl Östersjön som Västerhavet. Om man analyserar den pågående debatten avseende dessa åtgärder är det svårt att bedöma om de ovan nämnda åtgärderna är relevanta. Innan beslutet fattades i EU var det Fiskeriverkets och regeringens uppfattning att dessa åtgärder inte ansågs relevanta, bland annat med hänsyn till att kostnaderna för fiskenäringen för att införa dessa åtgärder ansågs bli för höga. I gengäld har delar av miljörörelsen just drivit kravet på förbud mot drivgarn och införande av ljudskrämmor. Med hänsyn till detta anser Folkpartiet att regeringen bör utreda effekterna av dessa beslut. Parallellt med detta bör man spegla relevansen av åtgärderna för till exempel tumlarbeståndet och för eventuella skador på sjöfågel m.m.

Miljögifter

Regeringen berör kort i propositionen problemet med miljögifters påverkan på valbestånden. Detta gäller specifikt för svensk del tumlarna i framförallt Östersjön. ”Gifthalterna i främst Östersjön har tidigare varit mycket höga och orsakat allvarliga störningar på reproduktionen hos djur som säl och havsörn. Direkta skador på tumlare har inte säkert konstaterats, men det är med tanke på uppmätta gifthalter sannolikt att så varit fallet.” (Sid 42.) Dock innehåller regeringens skrivningar få konkreta åtgärdsförslag kring dessa frågor.

Det är vår uppfattning att länderna runt Östersjön bör ta fram en strategi för vilka åtgärder som krävs för att minska mängden PCB i Östersjön. Strategin bör bland annat inkludera gemensamma krav på sopförbränning och saneringsåtgärder vad avser förorenad mark m.m. för att nämna några exempel. Enligt Havsmiljökommissionen behöver det generella kunskapsläget kring dessa frågor förbättras. Det saknas bland annat grundläggande kunskap om vilka källor som bidrar till störst PCB- och dioxinutsläpp och hur snabbt dessa ämnen bryts ned och hur länge de cirkulerar i ekosystemet.

Folkpartiet anser att regeringen bör vara mer pådrivande för att EU gemensamt skall öka forskningsinsatserna kring Östersjöns miljösituation. Vi föreslår att EU förlägger ett marint miljöforskningsinstitut i Östersjöområdet med syfte att bedriva forskning kring strategier för marina miljöer. Forskningen bör ske inom flera vetenskapliga discipliner som t ex naturvetenskap, samhällsvetenskap och ekonomi. Denna typ av forskning borde vara en viktig hörnsten för att bland annat förstå vilka åtgärder som behövs inom t.ex. kemikaliepolitiken för att stärka en livskraftig stam av till exempel tumlare i Östersjön.

Folkpartiet har tidigare kritiserat regeringen för att arbetet med bildandet av marina reservat går för långsamt. Vår uppfattning är att arbetet skall påskyndas samtidigt som antalet reservat bör utökas. Folkpartiet vill därför att regeringen skyndsamt återkommer med förslag på inrättande av marina reservat som kan stärka tumlarens situation. Vi anser vidare att det vore bra om ett sådant skydd gavs till områden som innehåller marina sandbanker som alltid är täckta av vatten. Detta också därför att marina sandbanker är viktiga även för andra marina livsformer. Dock vill vi inte peka ut något specifikt område utan anser att detta bör överlåtas till den vetenskapliga expertisen.

Stockholm den 19 april 2004

Marie Wahlgren (fp)

Lennart Fremling (fp)

Sverker Thorén (fp)

Anita Brodén (fp)