Motion till riksdagen
2003/04:MJ5
av Catharina Elmsäter-Svärd m.fl. (m)

med anledning av prop. 2003/04:2 Förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om beaktande av konsekvensanalyser vid utformning av beslut.

  2. Riksdagen beslutar att de som berörs av åtgärdsprogram skall kunna lämna synpunkter på dessa under minst fyra månader.

Motivering

Proposition 2003/04:2 har lämnats med anledning av att EU antagit direktiv 2000/60/EG, det så kallade ramdirektivet för vatten. Nationella bestämmelser för att implementera direktivet skall vara på plats senast 22 december i år.

Moderata samlingspartiet har under flera år kritiserat miljöbalken för de uppenbara brister som den är behäftad med. Det gäller till exempel avgifter, straffsatser för bagatellbrott, kommunernas godtyckliga kontrollverksamhet och att avvägningen mellan miljönytta och annan nytta är för svag.

Då detta inte berörs i propositionen avstår vi nu från att föreslå ändringar som avsevärt skulle förbättra nu gällande lagstiftning.

Emellertid har vi synpunkter på förslagen.

Förslaget innebär att det skall göras konsekvensanalyser av programförslagen från såväl allmän som enskild synpunkt. Detta är bra men vi saknar nästa led, nämligen hur konsekvenserna skall bedömas och beaktas vid utformningen av det slutgiltiga beslutet. Detta bör klargöras.

Ett åtgärdsprogram för att uppfylla miljökvalitetsnormer skall kunna upprättas. Innan det fastställs finns möjlighet för berörda att lämna synpunkter på förslaget till program under två månaders tid. I vissa fall kan denna tid vara alltför knappt tilltagen. Så är till exempel vissa branscher starkt säsongsbetonade. Infaller en arbetstopp under tvåmånadersperioden krymps den i praktiken. Berör åtgärdsprogrammet ett jordbruksföretag och tvåmånadersperioden infaller under skördetid blir den i praktiken högst ett par veckor. Skulle programmet beröra ett mindre tillverkningsföretag och kungöras i mitten av juni kommer i praktiken perioden att åtminstone halveras. Detta är inte tillfredsställande. Tiden för inlämnande av synpunkter som anges i miljöbalken 5 kap. § 4 bör därför anges till fyra månader.

Stockholm den 20 oktober 2003

Catharina Elmsäter-Svärd (m)

Lars Lindblad (m)

Bengt-Anders Johansson (m)

Cecilia Widegren (m)

Jan-Evert Rådhström (m)

Anders G Högmark (m)

Ola Sundell (m)

Jeppe Johnsson (m)