Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om ursprungsmärkning av kött.
Enligt Statens livsmedelsverk, SLV, har det inom den kommunala tillsynen uttagits 321 prover av ”färskt och fryst fjäderfäkött”, varav 41 prover har varit kontaminerade med salmonella. För kategorin ”fjäderfäköttprodukter” har det tagits 100 prover varav tre befunnits förorenade med salmonella. Då det kan råda tveksamhet huruvida proverna har inrangerats i rätt kategori bör resultaten utläsas som så att det i totalt 421 livsmedelsprover som uttagits inom den kommunala tillsynen (i butik) så har salmonella påvisats i 44 prover. Detta motsvarar drygt tio procent. Proverna är inte identifierade med ursprungsland.
Den svenska kycklingindustrins program för salmonellakontroll omfattar hela kedjan, från de importerade far- och morföräldrarna till produktion av kycklingar och slakt, och inkluderar även fodret. Programmets effektivitet kontrolleras genom provtagning av kycklingarna i varje enskilt djurutrymme före slakt. Påvisas salmonella, oavsett prevalens och serotyp, avlivas och destrueras hela flocken. Som en ytterligare verifikation på att programmet fungerar, uttas prover på slakteriet (produktkontroll). Denna rigorösa kontroll är en garanti för att svenskproducerad kyckling lever upp till kravet på att vara en ”salmonellafri produkt”.
Mot bakgrund av denna rigorösa kontroll kan man på mycket goda grunder förutsätta att de ovan nämnda salmonellaförorenade produkterna är av utländskt ursprung, antingen inkomna utan kontroll avseende salmonella eller inkomna med hjälp av felaktiga intyg.
Hur stor andel av de totalt 421 proverna som är av utländskt ursprung är dock okänt, men även om man förutsätter att samtliga tagna prov är av utländsk härkomst, blir antalet salmonellaförorenade prover mer än tio procent. Detta utgör en stor risk för livsmedelssäkerheten och som en följd därav även ett hot mot folkhälsan.
Det nuvarande kravet på ursprungsmärkning av kött gäller dock endast nötkött och detta som en direkt följd av BSE-krisen. Med anledning av ovanstående farhågor om importerat kycklingkött vore det önskvärt om detta krav gällde även kyckling. Det är viktigt att konsumenterna får kunskap om var kycklingen är kläckt, uppfödd och slaktad. Kravet på ursprungsmärkning borde också gälla för beredda produkter samt för restauranger och storhushåll. I dag har du som konsument i butik, gäst på restaurang eller kund hos cateringfirma ingen möjlighet att få reda på var det kött du köper eller äter har sitt ursprung.
Detta är en viktig fråga för flera konsumentorganisationer som också driver frågan, men de har hittills inte fått något gehör från vare sig livsmedelsindustrin eller handeln. Där marknaden inte själv tar ansvar för folkhälsan och livsmedelssäkerheten måste andra kliva in. Därför vore det önskvärt med en lagändring som innebär att ursprungsmärkning av kött blir regel snarare än undantag.
Stockholm den 1 oktober 2003 |
|
Michael Hagberg (s) |