Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om en aktiv miljöpolitik för att främja ungas möjligheter inom Östersjöområdet.
När EU växer öppnas nya möjligheterna till samarbete inom en rad områden. Blir Sverige ett land som geografiskt hamnar mer i centrum i Europasamarbetet med Östersjön som en central del i det nya EU. Länderna kring Östersjön bör därför öka samarbetet så att Östersjöregionen blir ett område som är bra för unga att verka och bo i.
Grundläggande för en bra Östersjöregion är att området är tryggt att leva i och att det finns möjligheter till utveckling och en bra miljö för ett hållbart samhälle. Därför måste Sverige driva miljöfrågorna på ett målinriktat sätt så att vi klarar av dagens miljöproblem inom en överskådlig tid.
En sådan satsning bör ske genom samarbete med de andra länderna runt Östersjön. Därför borde Sverige arbeta med en aktiv miljöpolitik som bygger på utökat samarbete vad gäller frivilliga överenskommelser, lagstiftning och ekonomiska styrmedel. Detta för att sporra till ändrade vanor när det gäller konsumtion, utnyttjande av naturresurser och skapande av ny miljövänlig teknik.
Klimatpolitiken är ett av de prioriterade områdena för en hållbar utveckling. Sverige har skrivit på Kyotoavtalet vilket innebär att utsläpp av växthusgaser skall halveras under en 50-års period. För detta krävs stora krafttag t ex genom forskning inom energiteknik och industriell forskning transportsektorn flyttas till mer miljövänliga alternativ.
Men det räcker inte att Sverige tar ansvar på egen hand, utan vi måste på bred front arbeta med att få till stånd ett ökat samarbete mellan alla Östersjöländerna. Vi äger miljöproblemen tillsammans oavsett vilket av länderna som de har uppstått i, oavsett om man är gammal eller ung.
Den marina miljön är central i Östersjöländernas miljöpolitik, gemensamma insatser för att rena och minska utsläpp i området måste prioriteras för att naturområden, livsmiljöer och djurarter skall ges ett varaktigt skydd. Att tillsammans med övriga länder ta till vara den kunskap som finns inom forskningen på området biologisk mångfald är viktigt. Genom att samla vår forskning i ett gemensamt forskningscentrum kring Östersjön skapar vi möjligheter att aktivt arbeta med miljöfrågor samtidigt som människor kan mötas och lösa gemensamma problem.
Miljöfrågorna kring Östersjön är en demokratifråga. Att ha en god miljö ger förutsättningar för att kunna påverka sin vardag. Miljöarbete är ofta långsiktigt, därför är det viktigt att engagera barn och ungdomar i frågorna och låta dem vara delaktiga och ta ansvar för samhällsutvecklingen.
För att kunna arbeta med frågorna i hela Östersjöområdet är det viktigt med utbildning i miljöfrågor. Därför är utbildning och forskning ett viktigt redskap i miljöarbetet som måste prioriteras framöver.
När man satsar på utbildning är det viktigt att man satsar både på kvinnor och män eftersom synen på vad som är prioriterat i miljöfrågorna varierar utifrån de kunskaper och erfarenheter man skaffat sig i livet. Genom att ha en bra bas att utgå ifrån där allas möjligheter till välfärd tas tillvara och där jordens resurser kan nyttjas på rätt sätt skapar vi möjligheter för en Östersjöregion för alla.
Stockholm den 2 oktober 2003 |
|
Johan Andersson (s) |
|
Hillevi Larsson (s) |
Fredrik Olovsson (s) |
Jan Emanuel Johansson (s) |
Luciano Astudillo (s) |
Anders Ygeman (s) |
Christer Engelhardt (s) |