Motion till riksdagen
2003/04:MJ436
av Berndt Sköldestig och Johan Löfstrand (s)

Ökad användning av fordonsgas


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om stimulans till ökad användning av fordonsgas.

Motivering

Sverige behöver i dag minska trafikutsläppen. Det kan ske antingen genom att man stryper trafikflödena eller genom att vi får fram drivmedel som minskar miljöbelastningen. Alternativa drivmedel kan vara gas, alkoholer eller el. I Norrköping finns till exempel en etanolfabrik som förser bensindrivna fordon med en inblandning av etanol.

På senare tid har den så kallade fordonsgasen också gjort entré i Östergötland genom gastankstället för biogas som finns i Linköping. Utvecklingen av gasdrivna fordon och utbyggnaden av infrastrukturen för naturgas har i andra delar av landet berett väg för ökad användning av biogas. Naturgas och biogas kompletterar numera varandra. Man kan transportera biogas i naturgasnätet, använda samma fordon och samma tank­stationer. I Laholm finns ett bra exempel på samarbete mellan biogas och naturgas. Numera samlas det under det gemensamma namnet fordonsgas. I Laholms Biogas AB:s anläggningar rötas avfall från lantbruk och industrier, matrester och annat biologiskt avfall och omvandlas till biogas. Man använder nu naturgassystemet för distribution av biogasen och gasen används till uppvärmning och som fordonsgas. Detta har ökat biogasproduktionen med cirka 30 procent och är ett bra exempel på samverkan mellan naturgas och biogas som ger optimal miljövinst. En motsvarande utveckling i Östergöt­land vore väldigt positiv.

Fordonsgas, d.v.s. biogas och naturgas, är ett alternativt drivmedel som bidrar till minskade utsläpp jämfört med bensin och diesel och därmed bidrar detta bränsle till att förbättra både Sveriges miljö och människors hälsa. Genom att producera fordonsgas i form av förnybar biogas från organiskt material – kommunernas avfall – kan man också bidra till att lösa avfallsproblem samtidigt som vi får en bättre miljö. I en redan stressig stadsmiljö ger fordonsgasmotorn en tystare stadsmiljö eftersom den bullrar mindre jämfört med de många dieselfordon som idag trafikerar stadskärnan.

Fordonsgas är, förutom ett drivmedel som i dag ger miljö och hälsovinster, också ett medel för att bereda vägen för morgondagens förnybara vätgasmarknad. I Malmö har nyligen Sveriges första vätgastankställe öppnat och en mack är på gång i Stockholm. Utvecklingen av gastekniken kan vara ett avgörande steg för att reducera trafikens stora miljöbelastning. Och detta utan att minska bilisternas komfort. Det riktigt intressanta är också att det är ett kommersiellt intressant fordonsbränsle. Volvo satsar hårt på utveck­lingen av fordonsgasdrivna fordon. Trots att naturgasfordonen är dyrare i inköp, har naturgas i jämförelse med bensin och diesel en bättre konkurrenssituation, pris- och miljömässigt sammantaget. Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är en fortsatt för­nuftig beskattning av fordonsgasen viktigt. Att köra mer miljövänligt måste premieras.

Förslag

På kontinenten och inom EU har man under lång tid sett på fordonsgas som ett starkt alternativ till diesel och bensin. Samverkan med europeiska intressen är därför att rekommendera. Där ser man på fordonsgasen som ett bidrag till ett långsiktigt hållbart samhälle vad gäller miljö, hälsa och ekonomi. Idag är fordonsgas ett marknads­mässigt och politiskt starkt långsiktigt drivmedel i Europa eftersom både EU-politiker och marknadsaktörer i länder som Tyskland och Frankrike utsett gasdrivmedel till det viktigaste framtida alternativet till bensin och diesel.

Utvecklingen av fordonsgas är ett naturligt steg mot att skapa en mångfald av miljö­anpassade bränslelösningar. I Östergötland har fordonsgasen börjat etablera sig, men utvecklingen behöver drivas på. Förutom det befintliga gastankstället i Linköping planeras nu ett ytterligare vid Vallarondellen. En gasmack kommer inom kort att öppnas i Norrköping. Det gäller nu att stötta denna lokala gasmarknadsuppbyggnad så att fler upptäcker och får tillgång till ett ekonomiskt och miljöriktigt alternativ. Det gäller för bussar, taxi och övrig nyttotrafik men också för allmänheten – privatbilisterna.

Regeringen bör se över hur man kan stimulera utbyggnaden av fordonsgasmarknaden så att fler användare kan skaffa sig fordon som drivs på fordonsgas. Det handlar om lång­siktiga skattevillkor men också om att ge en tydlig inriktning, att man vill stimulera alternativ bränsleanvändning. Det är den typen av signal som är viktig såväl för fordons­tillverkare som för distributörer av bränslet. Att inom EU arbeta för gemensamma enkla reglementen för fordonsgasen är också väsentligt.

Stockholm den 2 oktober 2003

Berndt Sköldestig (s)

Johan Löfstrand (s)