Motion till riksdagen
2003/04:MJ427
av Per Bill (m)

Hästakuten vid Ultuna


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Hästakuten vid Ultuna.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att påbörja en successiv återuppbyggnad av grundutbildningsanslagen vid Lantbruksuniversitetets utbildningar.

Motivering

Den 19 december 2002 stängde hästakuten vid veterinärutbildningen på Ultuna lantbruksuniversitet, Uppsala (SLU). Vid en interpellationsdebatt konstaterade jordbruksministern att det troligtvis inte rörde sig om en permanent stängning, utan at akuten troligtvis skulle öppnas igen i april 2003. Så har inte skett, senaste budet är att kliniken åter skall öppnas i mitten av november.

Undervisning och praktik vid hästakuten har utgjort en grundläggande del av den praktiska undervisningen för veterinärstuderande.

Det är beklagligt att hästakuten i Uppsala är stängd. Tack vare en mycket lojal personal har skadorna hittills kunnat hållas på en låg nivå. Redan i dag finns det dock studerande som inte fått göra sin kliniska utbildning på häst. Detta är i längden inte acceptabelt. Dels för att den är en viktig del av veterinärutbildningen, dels för att hästägarnas möjlighet till god djurhållning beskärs kraftigt.

Det är en statsangelägenhet att bevara kvaliteten på undervisning, forskning och djursjukvård vid den enda veterinärfakulteten i landet. Att vara universitetsveterinär är föga glamoröst. Ofta har veterinärerna betydligt sämre lön än på den öppna arbetsmarknaden. Att vissa ändå väljer att stanna kvar beror på att de har ett genuint forskningsintresse och att de vill sörja för att framtidens svenska veterinärer har fortsatt hög kompetens. Att Sverige i dag anses ha en veterinärutbildning i hög internationell klass har inte kommit av en slump, utan genom hårt arbetande personal!

Det finns idag ett kraftigt underskott på veterinärkompetens i samhället, vilket gör att veterinärer anställda vid SLU inte har svårt att få anställning utanför universitetet.

Den kliniska delen av utbildningen är mycket viktig. De flesta yrkesverksamma veterinärerna i Sverige arbetar i klinisk praktik. Det är därför inte märkligt att värna om den kliniska utbildningen vid SLU. Utbildningen är unik i Sverige och har tagit lång tid att bygga upp. Att rasera den går däremot mycket snabbt!

I dag är det viktigare än någonsin att det finns en veterinärutbildning som väl förbereder studenterna på situationer som kan uppkomma. Med öppna gränser och ökad rörlighet kommer mycket gott, men även risker för smitta och sjukdom. Då förslår det inte att studenterna vid landets enda veterinärutbildning aldrig kommer i kontakt med hästar som är så sjuka att de inte kan komma på morgonen och trava hem på kvällen.

Moderaterna föreslår i sin anslagsmotion för utgiftsområde 15 och 16 att:

”I den moderata budgetmotionen påbörjar vi en successiv återuppbyggnad av grundutbildningsanslagen genom att tillföra universitet och högskolor ökade resurser. Den extra satsningen utöver regeringens anslag inkluderar en kvalitetsförstärkning av lantbruksuniversitetets utbildningar.”

Stockholm den 7 oktober 2003

Per Bill (m)