Motion till riksdagen
2003/04:MJ425
av Kerstin-Maria Stalin m.fl. (mp)

Sockerhalt i livsmedel


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag till nödvändiga åtgärder för att procentuell tillsats av socker skall framgå på livsmedel, på liknande sätt som när det gäller procentuell fetthalt.

  2. Riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag till nödvändiga åtgärder för att annat sötningsmedel och procentuell tillsats skall specificeras på livsmedel.

Motivering

Vi har ökade problem med fetma i Sverige. Det gäller såväl vuxna som barn. Med fetma ökar risken för sjukdomar, t.ex. typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, tidigt åldrande och vissa cancersjukdomar (bröstcancer och tjocktarmscancer). Vi rör på oss för lite, och äter dåligt ur ett hälsoperspektiv. Det är framför allt minskat fett- och sockerintag som är nödvändigt. Liksom ett ökat intag av frukt och grönsaker.

Människor är i allmänhet ovetande om hur stor mängd socker som finns i livsmedel som används dagligdags. Att godis, söta flingsorter, läsk etc innehåller mycket socker vet man, men inte hur mycket. När det gäller andra produkter tänker man inte alls på att stora mängder socker kan ha tillsats för smakens skull. I olika halvfabrikat t.ex.

Charlotte Erlanson-Albertsson, forskare i medicinsk och fysiologisk kemi samt i aptit­reglering, är starkt kritisk till det stora sockerintaget i vårt land. För stort sockerintag kan leda till beroende, och kan grundläggas redan i barndomen med för mycket läskedrycks­drickande t.ex. Av befolkningen har 15 procent ett så stort sockerintag att de upp­skattas vara mer eller mindre sockerberoende. Över huvud taget är det viktigt att vi bli mer medvetna om att ett högt sockerintag inte är bra för våra kroppar och att vi behöver ändra våra kostvanor. Framför allt behöver vi äta mer frukt och grönsaker.

Kampanjer mot fett har visat sig relativt framgångsrika. Människor har lärt sig att automatiskt titta på innehållsförteckningar och letar efter hur många procent fett som livsmedlet innehåller. Att det ska framgå tydligt är reglerat. Hur många procent socker som en vara innehåller borde kunna framgå lika enkelt. I dagsläget står det bara i bästa fall att varan innehåller socker, men inte i vilken mängd. Eftersom både fett och socker kan bli smakförhöjande, kan ett fettsnålt livsmedel samtidigt innehålla stora mängder socker, något människor inte är medvetna om.

Om vi ska kunna övergå till att bli mer observanta på sockermängd, på liknande sätt som på fettmängden, är det viktigt att vi ska kunna överblicka det.

Det gäller förstås att också vara observant även på andra typer av sötningsmedel som tillsätts och som har inverkan på vår kropp. Det är allt annat än säkert att ett annat sötningsmedel är bättre. Vilket sötningsmedel det handlar om och i vilka procentuella mängder bör också framgå. Ju mer upplyst man är som konsumet, desto större är möjligheten att man själv kan börja ifrågasätta sina egna kostvanor, och välja livsmedel grundat på större kunskap.

Stockholm den 6 oktober 2003

Kerstin-Maria Stalin (mp)

Lotta N Hedström (mp)

Ulf Holm (mp)

Mona Jönsson (mp)