Motion till riksdagen
2003/04:MJ424
av Åsa Domeij och Ingegerd Saarinen (mp)

Djurskyddet vid jakt


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen begär att regeringen initierar en utredning angående djurskyddsaspekter på jakt i samarbete med Naturvårdsverket och Djurskyddsmyndigheten.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att 11 § jaktförordningen bör ändras så att både Naturvårdsverket och Djurskyddsmyndigheten skall pröva fångstredskapen.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att omprövning av existerande typgodkännanden sker utifrån författningsändringen i yrkande 2.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att de fångstredskap som syftar till att fånga viltet levande prioriteras i den omprövning som beskrivs i yrkande 3.

Bakgrund

Djur vars liv påverkas av människan skyddas av samhället genom djurskyddslagen. Det gäller korna, det gäller hundarna – men det gäller inte älgarna och rapphönsen. I Sverige står de vilda djuren helt utanför lagen. I andra länder, till exempel Norge, omfattas även de av djurskyddslagstiftningen. I Sverige gäller att jakt inte får bedrivas så att djuren utsätts för onödigt lidande. Trots detta sker de facto ett stort antal skadskjutningar och undermåliga eftersök. Tillsynen över hur jakten drabbar djuren är svår att genomföra. Det är därför viktigt med ett regelverk som innebär att de situationer som medför hög risk för otillbörligt lidande för djuren frångås.

Utredning angående djurskyddsaspekter på jakt

Jakt med hagel respektive kulgevär måste bedrivas på ett sådant sätt att jakten är i samklang med de etiska värderingar vi har i samhället. Områden som särskilt bör uppmärksammas är t.ex. jakt med hagel på rådjur och gäss, jakt med drivande hund på rådjur och rapporter om ökad skadeskjutning på änder med de nya stålhaglen. Mycket av detta kan sannolikt avhjälpas med högre krav då det gäller skjutkompetensen hos jägaren (t.ex. genom att lagfästa ett krav om godkänt skjutprov innan jaktkort kan lösas). En utredning angående djurskyddsaspekter på jakt bör initieras. Utredningen bör utföras i samarbete med Naturvårdsverket och den nya Djurskyddsmyndigheten.

Fällfångst

Fällfångst av djur är också ett område där djurskyddsproblem förekommer. Fällfångst regleras i Sverige genom jaktförordningen (1987:905) samt Naturvårdsverkets före­skrifter om jakt och statens vilt (NFS 2002:18). Jaktförordningen 11 § stadgar att fångst­redskap skall vara av godkänd typ för att få användas. Prövningen sker av Naturvårdsverket efter samråd med Jordbruksverket. Dagens prövningsförfarande har medgett tillstånd för t.ex. snarning av räv och användande av levande fågel som lock­bete vid fångst av duvhök. Det finns därför anledning att se över rådande bestämmelser så att djurskyddsaspekterna stärks vid typgodkännandet, enklast genomförs detta genom en ändring av jaktförordningens 11 § så att både Naturvårdsverket och Djurskydds­myndigheten skall pröva fångstredskapen. En omprövning av existerande typ­godkännanden utifrån denna utvidgning bör också ske. I ett första steg bör de fångst­redskap som syftar till att fånga viltet levande omprövas.

Stockholm den 6 oktober 2003

Åsa Domeij (mp)

Ingegerd Saarinen (mp)