Motion till riksdagen
2003/04:MJ420
av Åsa Domeij och Mikaela Valtersson (mp)

Jakt på morkulla


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om jakt på morkulla.

Inledning

Sedan några år är vårjakten på morkulla borta. Det var något naturvårdare arbetat för länge och i och med EU-medlemskapet hjälpte EU:s fågeldirektiv, som förbjuder jakt under häckningstid, till att få bort den. Nu börjar jakttiden den 21 augusti. Men för något år sedan kom en studie, som visar att parning och häckning hos morkulla pågår långt in i juli och att den kan pågå även efter den 21 augusti. Det är SOF, Sveriges Ornitologiska Förening, som gjort undersökningen, som alltså visar att även dagens jakt sker under häckningstid.

Juli en intensiv månad

Den undersökning som SOF genomförde gjordes under två år, nämligen 2000 och 2001. Turligt nog var sommaren 2000 och sommaren 2001 helt olika, den ena blöt och den andra torr, varför man inte kan dra slutsatsen att resultatet kan förklaras av olika väder.

Undersökningen visar att morkullans spel, det så kallade morkulledraget, då hanen flyger och letar honor och låter höra sina karaktäristiska läten, är mycket väderberoende. Morkullehanen vill ha varmt och fuktigt väder. De bästa biotoperna är fuktiga och näringsrika lövskogar. Morkullan lever nämligen i hög grad på daggmask, som finns i den biotopen. Hanen är polygam. Det gäller att sprida sina gener när tillfälle ges och en revirhävdande hane tar verkligen tillfället i flykten. När han lyckats attrahera en hona bevakar han henne tills äggläggningen börjar. Då lämnar han henne för att finna fler parningsberedda honor. Långt in i juli spelar han. Studierna visar att spelmaximum inträffar i maj–juni i Götaland för att sedan snabbt avta i juli. I Svealand infaller maximum i maj–juni, men spelet är intensivt även i juli. I Norrland infaller maximum under juni och spelet är lika intensivt i maj som i juli.

Med andra ord: parningen pågår in i juli, då alltså även häckning inleds. Honan ligger på ägg under 21–23 dagar, ungarna kan flyga korta sträckor redan efter 10 dygn, men är inte helt självständiga förrän efter 5–6 veckor enligt uppgifter i litteraturen. Det kan inte betyda annat än att den start som finns för jakten på arten – den 21 augusti – är för tidig. Morkullan häckar fortfarande då, även om en del fåglar samtidigt inleder flytten söderut.

Ingen sommarjakt!

Om Sverige ska kunna agera kraftfullt mot den jakt på vårsträckande fågel som Frankrike, Spanien, Italien, Cypern, Malta med fler länder i södra Europa bedriver, måste det vara fullkomligt klart att det inte finns jakt här som strider mot EU:s fågel­direktiv. Det var alldeles uppenbart att den tidigare jakttiden för morkulla med start första måndagen efter midsommar gjorde det. Att det dessutom inte kan anses etiskt försvarbart att jaga under den tid på året då det finns smått i markerna och då många djur lätt störs gjorde jakten än mer oacceptabel. Men även jaktstarten den 21 augusti infaller under häckningstid och strider alltså även den mot EU:s fågeldirektiv, som ju ska utgöra minimikraven i unionen. Tiden för när jakt på morkulla kan börja måste alltså ånyo omprövas.

Stockholm den 6 oktober 2003

Åsa Domeij (mp)

Mikaela Valtersson (mp)