Motion till riksdagen
2003/04:MJ416
av Agne Hansson (c)

Giftfri miljö


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om nödvändigheten av att Aktionsplan för återföring av fosfor ur avlopp snabbt kommer i verkställighet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en kretsloppsgrupp tillsätts med ett tydligt uppdrag att förverkliga de föreslagna målsättningarna i Aktionsplan för återföring av fosfor ur avlopp.

Motivering

Ett kretsloppsanpassat samhälle är en förutsättning för uthållig tillväxt och utveckling. Sverige bör vara ett föregångsland i omställningen till det hållbara samhället. Lokala initiativ måste stimuleras och kretsloppstänkandet befästas. När det gäller avfallshantering har Sverige kommit en bit på väg i kretsloppstänkandet. På vattenområdet är det inte lika välbeställt. Rent vatten är en förutsättning för fortsatt liv. Ett kretsloppstänkande är synnerligen angeläget också på detta område. Dels finns mycket av näringsämnen som kan återvinnas, dels måste vi garantera återanvändning av den viktigaste källan till fortsatt liv och undvika problemet med vatten som en bristvara i framtiden.

Naturvårdsverket har ett uppdrag att verka för en långsiktigt hållbar utveckling. I en promemoria anges regeringsuppdraget till Naturvårdsverket helt riktigt vara ett led i åtgärderna för att nå en långsiktigt hållbar utveckling och erhålla slutna kretslopp mellan samhälle och jordbruk för närings- och humusämnen, i första hand fosfor (jfr prop. 1997/98:145 s. 207, MJU 1998/99:6, rskr. 1998:183).

Som ett led i omställningen till en ekologiskt hållbar utveckling har regeringen föreskrivit i renhållningsförordningen (1998:902) att det från och med den 1 januari 2005 är förbjudet att deponera organiskt avfall, däribland avloppsslam. Vidare har deponiskatt införts. Åtgärderna syftar till att främja återvinningen av det organiska avfallet och den resurs som det innehåller i form av närings- och humusämnen, främst fosfor.

I Naturvårdsverkets aktionsplan, som redovisades till regeringen redan i december 2002, anges en målsättning om minst 60 % återföring av fosfor år 2015. Målsättningen är ambitiös men måste vara möjlig att realisera. För det krävs att Naturvårdsverket ges ett tydligt uppdrag och förutsättningar att fullfölja detta uppdrag.

Sverige har en ledande position inom vattenvårdsområdet genom väl utbyggda reningsverk. I länder med hög utbyggnadsgrad av moderna reningsverk bildas stora mängder slam. I Sverige bildas det 3 000 ton slam varje dag, vilket motsvarar hundra långtradare med släp. Detta är inte enbart en nationell fråga utan skall sättas in i ett globalt perspektiv.

Med hänsyn till att användning av slam inom jordbruket för närvarande är mycket osäker och att deponiförbudet inträder år 2005 är det synnerligen viktigt att en aktionsplan för återföring av fosfor ur avlopp snabbt kommer till stånd. Detta är särskilt viktigt eftersom Sveriges kommuner och deras VA-verk står inför strategiska vägval och har ett stort behov av att få förutsättningarna klarlagda för hur man på ett långsiktigt och uthålligt sätt skall lösa hanteringen av det slam som avskiljs i reningsverken. VA-verken signalerar dessutom att tillsynsmyndigheter på regional och lokal nivå ofta ifrågasätter eller är tveksamma till alternativa hanteringssätt. Det föreligger alltså ett stort behov av politiska beslut i fråga om ramar för hantering och nyttjande av näringsämnen i slam.

Detta arbete måste samordnas med regeringens målsättning om att nå miljömålet ”En giftfri miljö”. I det hållbara samhället bör detta ske genom att förhindra att konsumentprodukter som når avlopp innehåller oönskade ämnen och att användandet av material som negativt påverkar avloppsvattnets kvalitet upphör.

Det internationella arbetet för att begränsa import och nedfall av oönskade ämnen måste intensifieras liksom arbetet att på nationell nivå förbjuda eller fasa ut dessa ämnen. Kommunernas VA-verk bedriver redan idag en omfattande informationsverksamhet till sina kunder. Många föroreningar kommer till dominerande del från diffusa källor inklusive konsumentprodukter, som VA-verken själva inte har någon rådighet över.

För att uppnå en giftfri vattenmiljö inklusive slam torde det krävas kraftsamlingar på liknande sätt som åstadkommits inom avfallssektorn.

Det är nu viktigt att förutsättningar ges för att komma igång med processen för en återföring av fosfor ur avlopp. En ansvarig myndighet bör utses och en tidtabell fastställas för verksamheten. En ”kretsloppsgrupp” bör tillsättas sammansatt av Naturvårdsverket, Jordbruksverket, Livsmedelsverket samt Kemikalieinspektionen, med ett tydligt uppdrag att förverkliga ”Aktionsplan för återföring av fosfor ur avlopp”.

Stockholm den 6 oktober 2003

Agne Hansson (c)