Motion till riksdagen
2003/04:MJ407
av Sven Gunnar Persson (kd)

Marknaden för fordonsgas


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utveckling av fordonsgasmarknaden som ett sätt att minska miljöpåverkan.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en skattepolitik som gör fordon drivna med alternativbränslen attraktiva för konsumenterna. 1

1 Yrkande 2 hänvisat till SkU.

Motivering

Nyligen invigdes Sveriges första vätgasmack i Malmö och ytterligare en är på gång i Stockholm. I Malmö kan man nu tanka såväl ren vätgas som en blandning av naturgas och vätgas. Detta är en teknisk utveckling som går i linje med vad som skett i Laholm där man nu kan transportera biogas i naturgasnätet, använda samma fordon och samma tankstationer. Man använder naturgassystemet för distribution av biogasen och gasen används till uppvärmning, industriell användning och som fordonsgas. Biogasproduktionen har ökat väsentligt som följd av detta.

Vi behöver minska de miljöpåverkande utsläppen från trafiken. Att då stimulera en utveckling som kan leda till drivmedel som ej släpper ut koldioxid borde vara en självklarhet. Fordonsgas, biogas och naturgas är drivmedel som ger miljö- och hälsovinster. Malmö och Stockholm är också tydliga exempel på att vägen bereds för morgondagens förnybara drivmedel, vätgas. Fordonsgasen börjar bli alltmer etablerad som alternativt fordonsbränsle. En utveckling som gör att naturgas, biogas och vätgas kan samverka ger en optimal effekt. Det blir en brygga över till ett hållbart drivmedelssystem inom trafiksektorn.

Idag finns ett trettiotal tankställen för fordonsgas och ytterligare ett tiotal planeras att tas i drift inom en snar framtid. Främst finns de i södra Sverige och på västkusten men också i Småland, Södermanland, Östergötland och Västergötland. I Örebro län finns ännu inte möjligheten att tanka fordonsgas. Det närmaste är Skövde, Katrineholm och Linköping. Dock planeras nu nya tankställen i Norrköping, Eskilstuna, Västerås och Sala. Runt omkring länet expanderar verksamheten. Också för oss från Örebroregionen vore det viktigt att få fler tankställen för fordonsgas för att på så sätt minska de regionala utsläppsnivåerna.

För att fordonsgas ska bli riktigt attraktivt som alternativbränsle krävs ett heltäckande nät av tankställen. Det är viktigt att statsmakterna ger rätta signaler så att den utveckling som nu är på gång kan accelerera. Det gäller såväl stimulanser till fordonstillverkare som att ge skattemässigt rimliga villkor. Volvo satsar nu hårt på utvecklingen av fordonsgasdrivna fordon för såväl den nationella som den internationella marknaden, och de måste fortsatt ges incitament att satsa på detta.

Stockholm den 4 oktober 2003

Sven Gunnar Persson (kd)