Motion till riksdagen
2003/04:MJ379
av Kerstin Lundgren (c)

Vattenkvaliteten i Stockholmsområdet och miljöforskningen


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder för att förbättra vattenkvaliteten i Stockholmsområdet, inklusive förbud mot HA-oljor i bildäck.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förstärka miljöforskningen.

Bakgrund

Kunskapen om miljöföroreningar i vattnen i och kring Stockholm har varit mycket bristfällig. Det finns en mytbildning om att vattnet i Stockholm är av fantastiskt hög kvalitet och besökande bjuds ibland på vatten direkt ur Riddarfjärden som ett slags bevis på uppnådda resultat. Visst ska vi vara stolta över att vi kan bada och fånga lax mitt inne i vår huvudstad, men låt oss inte slå oss till ro med detta.

Det har under senare tid kommit larm om att vanlig fisk som abborre och gädda i Stockholmsvattnen kan vara påverkad av höga gifthalter, t o m vara otjänlig som föda. Detta är emellertid inte så förvånande. Vattnet kan faktiskt både vara tjänligt för bad och i andra avseenden vara förorenat. De föroreningar vi här talar om är inte synliga och påverkar inte människan direkt. Det handlar om effekter av gamla försyndelser men också om de allt fler diffusa utsläppen som orsakas av såväl pågående aktiviteter som förslitning genom korrosion, väder och vind. Trafiksystemen är i detta sammanhang en stor källa till utsläpp.

När förekomsten av polyaromatiska kolväten ( PAH) i vattnet undersöks, visar det sig att huvuddelen av detta skadliga ämne kommer från trafiken. Det handlar om giftiga oljor som används som mjukgörare vid däckstillverkning, från bitumen i asfalt och från bilavgaserna. Självklart är källorna flera – så även från olja som släpps ut från handelsfartyg, luftnedfall m m. En av slutsatserna som toxikologer vid Institutet för Tillämpad Miljöforskning vid Stockholms universitet (ITM) dragit efter sin undersökning är att Stockholms vattenområde är mycket kraftigt kontaminerat av organiska miljögifter. De jämför med ett annat kontaminerat område (PCB och PAH), nämligen Örserumsviken söder om Västervik, och konstaterar att giftigheten i Stockholmsområdet är ungefär 10 gånger högre. Örserumsviken är nu föremål för sanering för ca 100 miljoner kronor, finansierat av EU och nationella pengar. I detta sammanhang konstateras att Stockholmsområdets förorening är en potentiell föroreningskälla för skärgården.

Förslag

Självklart är det angeläget att berörda kommuner bedriver arbete och ges makt att aktivt arbeta, för att minska belastningen av organiska miljögifter i Stockholmsregionens vatten. Detta kan aldrig enbart bli en myndighetsfråga eller en fråga om att förvalta vattenkvaliteten; det krävs ett brett och demokratiskt utrymme även i hanteringen av EU:s nya vattendirektiv. Samtidigt är detta ett arbete som kräver insatser på flera nivåer för att bli framgångsrikt. Det är angeläget att regeringen också i sitt arbete inom EU driver på för att ställa krav på producenter av t ex däck att inte använda giftiga oljor som mjukgörare. Här bör Sverige kunna gå före och minska trafiksystemens miljöbelastning genom att t ex sluta använda PAH-haltiga bindemedel i vägbeläggningar. Arbetet på att avgifta kretsloppen måste aktivt drivas vidare både inom Sverige och inom EU. Ett internationellt kemikaliesekretariat kan inte ersätta de insatser som här föreslås, men väl vara en del av en global avgiftning av kretsloppen.

För att stärka arbetet för en hållbar utveckling krävs också en tydlig satsning på miljöforskningen. Det krävs inte minst ökade resurser för undersökningar och kontrollprogram för att kunna säkerställa att miljöskulden inte växer till följd av bristfälliga miljösignaler till producenter och samhällsplanerare.

Stockholm den 4 oktober 2003

Kerstin Lundgren (c)